maanantai 21. toukokuuta 2012

Niin paljon parempi mies

Istanmäki, Sisko: Niin paljon parempi mies
184 s., Kirjayhtymä 1991

Niin paljon parempi mies on Sisko Istanmäen esikoisromaani, joka kertoo äidin ja pojan tarinaa jatkosodan aikaan. Perheen isä kuolee ratatyömaalla ja äiti joutuu yksin vastaamaan kolmesta pojastaan, joista tarinan keskiössä on Viljo.

Jatkosodan aikaan kaikesta oli pulaa ja mustanpörssin kauppa rehotti. Viljokin sotkeentuu pörssikauppaan, jolloin punnitaan äidin moraalia kasvattajana. Viljoa kiusataan koulussa ja hän kantaa suurta vastuuta kotona, hän ottaa isän kuoltua miehen roolin itselleen ja pyrkii huolehtimaan äidistä ja veljistä. Mikään ei ole niin kuin ennen.

Teos kuvaa hyvin äidin kipeitä valintoja ja yksinoloa kasvattajana poikkeuksellisissa olosuhteissa. Hyvin kuvataan myös äidin ja pojan suhdetta, sitä kuka on auktoriteetti ja kuka ei, kenelle kuuluu vastuu ja milloin lapsella on taas mahdollisuus olla lapsi. Teoksessa on esitelty hyvin kipeitäkin asioita, joita lapsi joutuu kohtaamaan ja sitä miten hän niihin suhtautuu. Hän ei anna äidin olla hoivaaja, hän haluaa itse olla vahva.

Tämä teos on ensimmäinen, jolla osallistun Sinisen linnan kirjaston Kirjallisuuden äidit -haasteeseen. Jos nyt kategorioisin tämän teoksen, se menisi kategoriaan "äitejä ja poikia".

♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.