sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Lapualaisooppera

Salo, Arvo: Lapualaisooppera
129 s., Tammi 1967, 2. p.

Meillä koulussa kotimaisen kirjallisuuden tunneilla puhuttiin Arvo Salon Lapualaisoopperasta ja siitä miten kohuttu näytelmä se on ollut. Moinen herätti luonnollisesti mielenkiintoni ja listasinkin teoksen TBR100-listalleni. Jotenkin kaikki kuulemani seikat saivat minut odottamaan tältä teokselta paljon enemmän kuin mitä sillä loppujen lopuksi oli annettavanaan.

Lapualaisooppera puolustaa yksilön vapautta ja tasaveroisuutta kaikkien kansalaisten kesken. Demokratia on keskeinen asia näytelmän juonen kannalta. Salo itse sanoo, että teoksen tapahtumilla tai henkilöhahmoilla ei ole mitään yhteyttä todellisiin tapahtumiin. Sanoipa kirjailija mitä tahansa, minusta ainakin on hyvin selvää, että tapahtumat linkittyvät vahvasti lapuanliikkeen johtohahmoihin ja toimintaan. Tästä toisesta painoksesta on poistettu osia ja tekijä on sitä korjaillut ilmeisesti alkuperäistä maltillisemmaksi, mutta silti yhteys on edelleen vahva.

Itse pidin näytelmää jokseenkin sekavana varsinkin aluksi. Silloin ei vielä ollut päässyt hahmoihin sisälle ja kieli tökki. Välillä näytelmä etenee tavallisena puheenomaisena dialogina, mutta välillä astuu esiin runollisuus ja oopperamaisuus. Jotenkin koin tällaisen "tyylivaihtelun" uuvuttavana ja hankalana. Mielestäni myöskään tapahtumien oikea kammottavuus ei avaudu kovin hyvin teosta lukiessa. Uskon tämän näytelmän olevan paljon parempi esitettynä ja siitä onkin olemassa äänikirja. Sen kun saisi jostain käsiinsä, voisi ehkä muodostaa varmemman käsityksen teoksesta.

½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.