maanantai 19. elokuuta 2013

Kyynelten kallio

Teemu Keskisarja: Kyynelten kallio - Kertomuksia seksistä ja väkivallasta
396 s., Siltala 2011
graafinen suunnit.: Matti Berg

Olen halunnut lukea Teemu Keskisarjan tietokirjan Kyynelten kallio jo kauan aikaa, sillä kirjan nimi on mielestäni todella mielenkiintoinen ja hitusen arvoituksellisen tuntuinen. Kirjan aihepiiri eli menneiden vuosisatojen lainsäädäntö ja rangaistuskäytännöt suhteessa seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin tekoihin on myös kiinnostava, sillä se pitää sisällään asioita, joihin ei yleensä törmää esimerkiksi historian opetuksessa tai edes muissa kirjoissa.

Teemu Keskisarja nostaa kirjassaan esille seitsemän tarinaa ihmiskohtaloineen, jotka ovat jääneet kirjanpidon lehdille ja säilyneet meidän päiviimme saakka tarkkaan ylöskirjattuina. Näiden seitsemän tarinan kautta Keskisarja kertoo eritoten 1700-luvun laeista ja rangaistuskäytännöistä luontevasti ja käytännönläheisesti. Hän nostaa teoksessaan esille lainopillisen suhtautumisen onanismiin, avionrikkomiseen, homoseksuaalisuuteen ja erityisesti eläimiinsekaantumiseen, josta on säilynyt paljon lähteitä. On todella valaisevaa saada tietoa tuon ajan maailmankuvasta lakien kautta ja samalla huomata, kuinka uskontosävytteinen maailmankuva todella onkaan ollut.

Tämä kirja on monelta osin aika shokeeraava siinä mielessä, että ihmisten saamat rangaistukset esimerkiksi avionrikkomisesta olivat aivan järkyttävän kovia. Nykypäivän ihmisen on sellaisia vaikea käsittää, mutta Keskisarja toteaakin monessa kohdin, että tuon ajan rangaistuskäytäntöä ja lakia on turha rinnastaa nykypäivään, sillä elinolot ja maailmankatsomukset ovat muuttuneet niin radikaalisti, että vertailu ei ole järkevää ja tuloksia tuottavaa. En kuitenkaan voi olla miettimättä sitä miten paljon enemmän vapauksia laki suo ihmiselle nykyään: tietysti on olemassa määrätyt normit, mutta kuitenkaan samanlaista "mielivaltaa" ei harjoiteta kuin muutama sata vuotta sitten. Mielivalta on hieman huono sana, koska kaikki oli kirjattu lakiin ja rangaistukset määrättiin hyvin tarkasti lakia noudattaen, mutta sellaiselta se hieman minusta tuntuu.

Keskisarja on valinnut kirjaansa mukaan mielenkiintoiset tarinat ja avaa niiden kautta lakikirjojen pykälät sujuvasti ja ymmärrettävästi. Kuitenkin minusta teksti on hieman paperinmakuista ja kuivaa luettavaa, sillä tarinat eivät saa kunnolla tuulta alleen. Jotenkin olisin toivonut jonkinlaista tarinoivampaa otetta, joka kyllä välillä pilkahtaa esiin, mutta katoaa sitten taas. Samoin lukujaot olivat mielestäni hieman erikoisesti tehtyjä, sillä välillä joku luku ikään kuin katkeaa kesken ja jatkuu seuraavassa luvussa "keskeltä". Hienoinen toisto myös hieman pisti silmään, mutta toisaalta on hyvä kerrata ja palauttaa mieliin edellisissä tarinoissa esille tulleet lainopilliset määräykset, sillä suuri infomäärä voi kadottaa yksityiskohdat mielestä.

Kokonaisuutena tämä kirja on siis mielenkiintoinen katsaus erityisesti 1700-luvun maailmaan, mutta olisin toivonut lisää lennokkuutta ja elämänmakua. En itse asiassa alunperin ajatellut, että tässä olisi näin runsaasti varsinaista faktaa, vaan odotin enemmän tällaisia tositarinoita kuin tietoa laeista ja maailmankuvasta. Plussaa tämä kirja ansaitsee kuitenkin siitä, että asioita tarkastellaan tavallisen kansan näkökulmasta eikä korkea-arvoisten virkamiesten tasolta.

♠♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.