lauantai 20. joulukuuta 2014

Biblioteksmysteriet

Martin Widmark (text) och Helena Willis (bilder): LasseMajas Detektivbyrå - Biblioteksmysteriet
86 s., Bonnier Carlsen 2007
 
Ole huomannut, että viime aikoina ruotsinkielentaitoni ovat todella alkaneet ruostumaan. Ainakin toistaiseksi ymmärrän kieltä vielä ihan hyvin, jos sen puhuja artikuloi selvästi eikä puhu kovin nopeasti, mutta sen sijaan kielen tuottaminen on itselle käynyt vähän turhan hankalaksi. Koska pystyn vielä jopa lukemaan ruotsia riittävän sujuvasti, päätin lähteä verestämään kielitaitoani ottamalla lukuun tämän Lasse-Maijan etsivätoimiston suomentamattoman osan Biblioteksmysteriet. Lastenkirjojen parissa kielitaitoa on helpoin lähteä verryttelemään, kun teksti on simppelimpää kuin aikuisten kirjoissa. Olen kolme Lasse-Maijaa lukenut suomeksi ja pitänyt niistä, eikä tämä alkuperäiskielinenkään teos mitenkään hävinnyt näille kolmelle aiemmin lukemalleni.
 
Vallilan kirjastossa kuohuu, kun sieltä alkaa mystisesti katoamaan arvokkaita teoksia. Niin kirjastonhoitaja kuin poliisikin ovat ymmällään, sillä joka kerta teos on kadonnut täysin vaivihkaa varashälyttimistä huolimatta. Poliisimestari pyytää apua Lasselta ja Maijalta, nuorilta harrastelijasalapoliiseilta, jotka ovat ennenkin auttaneet virkavaltaa rikosten ratkomisessa. Aika pian käy ilmi, että epäiltyjä on kolme. Neuvokkaasti Lasse, Maija ja poliisimestari tekevät yhteistyötä ja pääsevät syyllisen jäljille. Teon motiivi on aika yllättävä ja kolmikko pohtiikin, että mitä tällaisessa tapauksessa pitäisi tehdä.
 
Kirjastomiljööseen sijoittuva lastendekkari oli mielestäni sujuvalukuinen ja sen juonenkulku oli loogista. Lukijan on helppo seurata mukana ja ratkoa rikosta Lassen ja Maijan kanssa. Pidän siitä miten yleensäkin näissä kirjoissa pohditaan tapahtumia monelta kantilta, jolloin lukijan mahdollisuudet seurata tapahtumia ja tehdä päätelmiä paranevat huomattavasti. Widmark tuntuu myös upottavan tarinaan paljon sellaisia yksityiskohtia, joihin on helppo kiinnittää huomiota ja jotka tihentävät päättelyketjua mukavasti. Lasse-Maijan etsivätoimistosta kertovat kirjat ovat kaiken kaikkiaan hyvin laadukasta luettavaa. Helena Willisin eloisa kuvitus täydentää tarinaa ja nostaa joitakin merkittäviä yksityiskohtia hyvin esille.
 
♠♠♠♠
 
Och sammanfattning på svenska:
Jag bestämde att läsa någon bok på svenska eftersom jag har märkt ut att mina svenska språkkunskaper är väldig späda. Och jag vet att den här sammanfattning innehåller mycket ordföljdsfel och andra, men jag vill försöka!

Jag valde den LasseMajas bok eftersom jag tänkte att det är lättsam att läsa en barnbok på svenska än läsa en roman som är skrivit till vuxen. Jag gillar LasseMajas böcker och Biblioteksmysteriet finns inte på finska så jag bestämde att läsa det.

Biblioteksmysteriet berättar hur värdefulla böcker börjar försfinna från bibliotek. Polisen och bibliotekarien är hjälplösa eftersom det skulle inte vara möjligt eftersom där är larmanläggingar och där finns inga tips att hur tjuven har tagit böcker ut från biblioteket. Polisen ber Lasse och Maja att hjälpa dem och sen stölden börjar att klara ut. De misstänker tre människor och en av dem egentligen är den boktjuv. Men vad är motiven och hur tjuven har tagit böcker ut från biblioteket utan att någon ser ingenting? Och vad måste Lasse, Maja och polismestaren göra när de får veta vad var motiven?

Jag tycker att den här boken var flytande och lätt att läsa. Intrig var logisk och det var lätt att hålla med när Lasse och Maja avgjorde den stöld. LasseMaja böcker är hög kvalitet och jag tycker att det är en av bästa barnbokserier nuförtiden. Martin Widmark vet hur skriva spännande barnböcker. Tack alltså till Helena Willis om hennes livliga bilder.

***
Olkoon tämä osaltani ensimmäinen teos Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.