maanantai 27. huhtikuuta 2015

Naisen autoiluopas

Emma Kimiläinen: Naisen autoiluopas
143 s., Auditorium 2015
 
Muovitin töissä kirjoja, kun käsiini osui Emma Kimiläisen kirjoittama teos Naisen autoiluopas. Takakansi luonnehtii teosta sanoin "huumorilla höystetty kirja kaikille naisille autoilun ja auton omistamisen saloista". En kokenut itse mitään erityistä autoiluopasta kaipaavani, olenhan jo reilut viisi vuotta sangen mallikelpoisesti huristellut autolla. Kiinnostuksen herätti tuo maininta auton omistamisesta, sillä vaikka minulla on periaatteessa ollut koko ajan oma auto, ei se ole ollut nimissäni. Tammikuussa kävin ostamassa ihan ikioman auton, joten aihe tuntui itselleni läheiseltä.
 
Täytyy sanoa, että tämä kirja on kyllä todellinen perehdytyspaketti autoilun keltanokille, sillä tässä kerrotaan kaikki peilien säätämisestä oikeaoppiseen ajoasentoon saakka. Välillä melkein turhautti, kun Kimiläinen lähes ratakiskosta väänsi miten jokin asia tehdään tai se pitäisi tehdä. Kimiläinen kyllä viittaa moneen kertaan Suomen surkein kuski -sarjan osallistujien töppäilyihin, mutta jotenkin haluaisin uskoa, että valtaosa kyllä kuitenkin tietää perusteet autolla ajoon, vaikka käytäntö ei kovin hyvin sujuisikaan. Välillä tuntui myös siltä, että naisesta tehtiin tässä joku täysääliö, joka ei tajua autoista mitään. Kimiläinen toki kertoo teoksen olevan siltä osin humoristinen, mutta itseäni ei vain jaksanut huvittaa edes joka toinen kerta. En väitä olevani itse autoekspertti enkä todellakaan väitä olleeni alusta lähtien maan mainioin kuski (terveisin nimim. inssi läpi tokalla yrittämällä) enkä ole sitä vieläkään, mutta ei minua ainakaan mikään peilien säädön opastus yhtään paremmaksi tai varmemmaksi autoilijaksi olisi opettanut.
 
Osio, jossa Kimiläinen kuvaa auton omistamista, on sen sijaan kiinnostavampi ja asiallisempi. Siinä on hyviä käytännön neuvoja ja oppeja siitä, miten esimerkiksi auton rekisteröinti hoidetaan. Vaikka pakko kyllä huomauttaa, että autoa ei tarvitse vakuuttaa ennen sitä, vaan vakuutuksen voi hankkia myös rekisteröinnin yhteydessä, kuten itse tein. Jotkut opit auton huollosta olivat ihan tuttua kauraa, mutta täytyy myöntää, että en tiennyt mistä saan nopsasti selville minkäsorttiset rengaspaineet olisivat sopivat. En vain ikinä muista sitä! Noh, vastaus löytyy kuulemma bensatankin luukun takaa. Viimeksi marssin huoltsikalle ja pyysin apua paineiden tarkistukseen, ja taidan tiedosta huolimatta tehdä niin jatkossakin: helppoa ja vaivatonta, eiks je? Tässä omistus-osiossa häiritsi oikeastaan vain se, minkä arvoisia autoja Kimiläinen kuvittelee ihmisillä olevan varaa ostaa ihan noin vain - teos on selkeästi suunnattu juuri kortin saaneille ja suuri osa saa kortin 18-vuotiaana, mutta silti auton oletetaan olevan huippuhyvä viime vuosien malli heti kerrasta. Kellä 18-vuotiaalla on siihen varaa? Ensimmäinen autoni on vuosimallia 1995 Bemari ja hyvin sillä ajelin liki viisi vuotta ilman suurempaa ongelmaa. Itse olen sitä mieltä, että vanha auto opettaa tai oikeastaan pakottaa oppimaan.
 
Kuten huomaatte, aihe herättää minussa suuria ajatusvirtoja, ja voisin kirjoittaa tästä aiheesta enemmänkin. Jotenkin vain ärsyttää se, miten naiset yleistetään autotunareiksi ja vieläpä naisen toimesta! :D Ja välillä mielestäni hieman turhaa hurskastellaan siitä, miten jokin asia pitäisi tehdä ja miten Kimiläinen itse aina noudattaa jotakin tapaa. Mutta joo, ehkä kaikki ei todella tiedä, että öljyä pitää lisätä. Tai että renkaissa pitää olla ilmaa...
 
Kaiken kaikkiaan kaikista protestilausumistani huolimatta voisin sanoa, että tämä voisi olla ihan hauska lahjaidea jollekin juuri kortin saaneelle nuorelle naiselle, joka ei vielä osaa ottaa aihetta näin henkilökohtaisesti kuin minä. :-D Ja miksei tuo auton omistamisen osio voisi olla hyödyllinen kenelle tahansa auton ostoa harkitsevalle naiselle, sillä usein siihen liittyvät asiat ovat lähes hiljaista tietoa. Itselläni on muuten kaksi taktiikkaa autoihin liittyvissä asioissa: A) joko heittäydyn fiksummaksi kuin olenkaan eli annan kuvan, että minua ei kannata yrittää viilata linssiin, tai B) heittäydyn tyhmemmäksi kuin olenkaan eli pääsen tietyiltä osin näkemään yritetäänkö minua huijata! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.