sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Tuntematon sotilas: elokuvakirja (ja pari sanaa elokuvasta)

Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas - elokuvakirja
236 s., WSOY 2017
 
Tuntematon sotilas on epäilemättä suuri suomalainen teos niin kirjana kuin elokuvanakin. Olen itse lukenut kirjan kahdesti ja elokuvatkin oli tullut katsottua, joten oli luonnollista, että halusin päästä näkemään myös Aku Louhimiehen elokuvaversion. Kävinkin sen katsomassa heti tuoreeltaan ja pidin kovasti näkemästäni. En ole mikään erityinen elokuva-asiantuntija, mutta olihan siinä aivan upea luontokuvaus, hyviä roolisuorituksia ja paljon tunnetta. Varasin oitis elokuvan toisen käsikirjoittajan Jari Olavi Rantalan kirjoittaman elokuvakirjan, sillä halusin päästä vielä syvemmälle elokuvan tekemisen maailmaan. Sen Rantalan teos todella teki.
 
Tuntematon sotilas: elokuvakirja on perusteellinen kuvaus siitä miten uusi elokuvaversio syntyi. Teosta lukiessa hahmottui terävästi se miten paljon näyttelijöiltä on vaadittu, miten paljon avustajia mukana on ollut, miten maskeeraukset ja erikoistehosteet on hoidettu ja miten kuvaukset on käytännössä edenneet. Yhdessä osiossa Rantala kuvaa yhden kuvauspäivän kulkua. Se asettaa mittasuhteet sille miten tarkasti ja huolella koko elokuva on kuvattu. Samalla muodostuu käsitys siitä, miten paljon työtä niin näyttelijöiltä, kuvaajilta, ohjaajilta kuin kaikilta muiltakin työryhmään kuuluneilta on vaadittu, että elokuva on koskaan valmistunut. Kun istumme elokuvateatterissa katsomassa kolmen tunnin elokuvaa on äkkiseltään vaikea hahmottaa niitä työtunteja, joita sen tekemiseen on käytetty. 
 
Tässä teoksessa on mukana runsaasti kuvia kuvausten ajalta. Ne palauttivat mieleeni kohtauksia ja hieman tarkensivat sitä kuka hahmo olikaan kukakin. Keskushahmot jäivät kyllä kerralla hyvin mieleen, mutta vähemmän näkyvät hahmot meinasivat hieman mennä sekaisin. Kun on tottunut näkemään ja ajattelemaan hahmot tietyn näköisiksi, oli aluksi kyllä hieman vaikea hahmottaa kuka oli kuka. Näyttelijät tekivät kyllä hyvää työtä rooleissaan, joten he kyllä lunasivat odotukset täysin. Monihan ennen elokuvaa kritisioi huumorirooleistaan tuttujen Aku Hirviniemen ja Jussi Vatasen valintaa tähän elokuvaan. Itse pohdin etukäteen eniten miten Eero Aho astuu pippurisen karjalaismiehen saappaisiin, mutta hänen tulkintansa Rokasta oli kyllä upea.
 
Mielestäni tämä elokuvakirja voisi olla kiinnostava lukukokemus myös niille, jotka eivät ole elokuvaa vielä katsoneet tai eivät aiokaan sitä katsoa, sillä tästä saa oikein hyvän käsityksen siitä mitä elokuvanteko todella on. Ainoa miinus tälle kirjalle on mielestäni se, että tässä on käytetty jonkin verran elokuvatermistöä ja kerrottu kuvauksista hieman liian "ammattimaiseen" makuun: keskiverto elokuvankatsoja ei ehkä saa niistä kovinkaan paljon irti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.