torstai 19. syyskuuta 2019

Bobin pieni viisauskirja

James Bowen: Bobin pieni viisauskirja - Katukatin elämänohjeita
202 s., WSOY 2019
alkup. The Little Book of Bob: Everyday Wisdom from Street Cat Bob, 2018
suom. Marja Lyytinen
 
James Bowenin ja katukatti Bobin tarina on monille tuttu niin aiemmista kirjoista kuin elokuvastakin. Entinen narkkari ja katusoittaja James Bowen sai elämälleen uuden suunnan löytäessään loukkaantuneen kissan, jonka hoiti kuntoon ja joka päätti jäädä auttajansa luo. Bobista ja Bowenista tuli erottamattomat. Heidät bongattiin Lontoon kaduilta myymässä Big Issue -lehteä ja soittamasta rahasta ja heistä tuli vähitellen todellinen ilmiö. Bowen on avoimesti kertonut miten Bob pelasti hänet yhtä paljon kuin hän Bobin, sillä kissasta huolehtiminen toi hänen elämäänsä rutiinia ja pakotti laittamaan elämän raiteilleen. Nyt Bowen on kirjoittanut kirjan niistä elämänohjeista, joita kokee Bobilta saaneensa. Eikä kissa mielestäni ole lainkaan huono roolimalli, sillä se osaa ottaa elämästä irti kaiken olennaisen.
 
Vaikka Bob on ihana ja Bowenin ja Bobin tarina on koskettava, oli tämä kirja lopulta kuitenkin mielestäni aika kliseinen kuvatessaan aidon ystävyyden merkitystä ja itsensä arvostamista. Minulle tuli vähän sellainen olo, että kirja on kirjoitettu ihan vain siksi, että Bobista kertovilla kirjoilla tehdään rahaa. Ihan kiva kirja tämä silti oli, sillä luen mielelläni kissoista kertovia kirjoja. Moni Bowenin kuvaama asia tuntui kuitenkin jo tutulta aiemmista kirjoista Katukatti Bob, Bobin maailma ja Bobin joulu. Jos ei keksi mitään uutta kerrottavaa, miksi kirjoittaa ollenkaan?
 
Oli tässä kirjassa kuitenkin myös sellaisia kohtia, jotka pysähdyin poimimaan ylös. Vaikka moitinkin kirjaa kliseisyydestä ja sellainen tämä lainauskin on, on se mielestäni kuitenkin hyvin totta:
Suhteemme lemmikkeihin on toisenlainen kuin ihmisiin. Niihin me voimme luottaa. Ne eivät valehtele meille. Ne eivät petä. Ne eivät jätä meitä pulaan. Niiden kiintymys - voi kai sitä rakkaudeksikin sanoa - on vailla ehtoja.
Suunnilleen noin minäkin ajattelen omista lemmikeistäni. Jokainen niistä on jättänyt ihan omanlaisensa jäljen minuun. Jokainen niistä on ollut rakas, vaikka kissani kovasti erilaisia keskenään ovatkin olleet. Tuo yllä oleva lainaus kuitenkin kiteyttää sen, mikä niitä kaikkia on yhdistänyt: molemminpuolinen luottamus ja kiintymys kanssani.

Mikään elämää mullistava lukukokemus tämä kirja ei kaiken kaikkiaan siis ollut, mutta taukolukemisena ja junakirjana tämä toimi hyvin lyhyiden lukujensa ansiosta. Jos kuvittelee oppivansa tästä kirjasta jotain elämänmullistavaa filosofiaa, tulee pettymään, mutta luulenpa, että moni tarttuu minun tavoin tähän kirjaan lopulta vain saadakseen palata Bobin pariin. Harmi vain, että parin viimeisen Bob-kirjan kohdalla taso on mielestäni hieman alkanut laskemaan.

2 kommenttia:

 1. Minäkin tykkäsin aluksi Bob-kirjoista, mutta sitten ne alkoivat harmi kyllä toistaa itseään. Odotin silti tältä viisauskirjalta enemmän, mutta se jäi kesken jo aika alkupuolella, koska kaikki ne viisaudet tuntuivat niin itsestäänselvyyksiltä... Harmi!

  Jos haluat lukea lisää kissakirjoja, oletko lukenut sellaista kuin Homer-kissan ihmeellinen elämä? Se oli muistaakseni sokea kissa ja ihan kiva kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloitin tämän lukemista jo aiemmin, mutta aluksi tämä jäi mullakin kesken joksikin aikaa. En ollut lukenut kovin pitkälle, joten aloitin alusta. Kieltämättä tämä olisi saattanut jäädä uudelleenkin kesken ja lopullisesti, jos käden ulottuvilla olisi ollut muuta luettavaa.

   Homer-kissasta kertovan kirjan olen lukenut, samoin Hoivakodin kissa Oscarin kirjan. Kirjastokissa on kuitenkin kaikkein liikuttavin, itkin niin paljon sitä lukiessani!

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.