perjantai 28. helmikuuta 2020

Kohta voi vähän kirpaista

Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista - Nuoren lääkärin salaiset päiväkirjat
8 h 12 min., Art House 2019
lukija: Antti L. J. Pääkkönen
alkup. This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor
suom. Ari Jaatinen
 
Otin nyt helmikuun loppupuolella kokeilujakson Nextorystä. Ensimmäiseksi kuunneltavakseni valitsin Adam Kayn muistelmat Kohta voi vähän kirpaista, sillä olen kuullut sitä kehuttavan monesti. Teos olikin sujuvaa kuunneltavaa ja nokkela kirjoitustyyli onnistui huvittamaan minua muutaman kerran ihan naurahteluun asti, mutta lopulta ei tämä kirja mitenkään erityinen ollut.

Adam Kay on brittiläinen koomikko, joka opiskeli alunperin lääkäriksi ja tekikin lääkärin töitä vuosia. Hänen erikoisalaansa oli gynekologia ja hän työskenteli eri sairaaloissa synnytysosastoilla. Hän kirjoitti uransa aikana muistiinpanoja sattumuksista työpaikoillaan kollegoiden ja potilaiden kanssa. Vuosiin mahtui monta kommellusta, mutta myös oppimisen ja oivaltamisen hetkiä. Yhden ihmisen työuran kuvauksen lisäksi Kohta voi vähän kirpaista on mielenkiintoinen kurkistus brittiläiseen sairaalaelämään ja lääkärin arkeen. Uskon ja toivon, että Suomessa lääkäreistä ei tiristetä kaikkia mehuja irti kuten tämä kirja antaa ymmärtää Britanniassa tapahtuvan sangen säännönmukaisesti.

Kohta voi vähän kirpaista onkin yleissävyltään humoristinen, mutta on siinä myös vakavia paikkoja. Muutamat kohdat oli kuvattu oikein huvittavasti, mutta toisaalta enemmän kuin huvittumista tunsin tätä kirjaa kuunnellessani myötätuntoa äärimmilleen venytettyä nuorta lääkäriä kohtaan. Ymmärrän kyllä, että kyseessä on Kayn subjektiivinen näkemys tapahtumista, mutta siitä huolimatta teoksesta välittyy kiire ja stressi. 
 
Kirja ei loppujen lopuksi tuntunut mitenkään erityiseltä kokemukselta, mutta kuunteleminen sujui lupsakkaasti. En varmaan olisi jaksanut lukea tätä kirjaa itse loppuun, mutta ei minua mitenkään jäänyt harmittamaan, että käytin kokeilujaksostani tähän joitakin tunteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.