tiistai 28. joulukuuta 2021

Kirjakaapin avain 10 vuotta

 
Asioita, joita en pysty käsittämään:
- Kirjakaapin avain täyttää tänään 10 vuotta
- minne ne vuodet ovat menneet?
- ja miten ne näin nopeasti ovatkin vierineet?

28.12.2011 olin 19-vuotias kirjastoalan amk-opiskelija, joka aloitti kirjablogin pitämisen
kirjekaverinsa ehdotuksesta ja hänen kanssaan. Muistan, miten lähettelimme tekstareita ja mietimme blogille nimeä ja sumplimme blogin ulkoasua. Nimi Kirjakaapin avain oli minun ehdotukseni, ja vaikka valitsimme sen osin siksi, että pari muuta vaihtoehtoa oli jo varattuna, on se tuntunut minusta hyvältä ja omalta. Jäin parin kuukauden jälkeen ylläpitämään blogia yksin, koska opiskelukiireiltään Elina ei kokenut ehtivänsä panostaa tähän niin paljon kuin haluaisi.

Ensimmäisen postaukseni näpyttelin seuraavana päivänä blogin luomisesta, joten ihan ensimmäisestä päivästä ei konkreettisia muistoja blogissa ole. Luin ensimmäistä postaustani tänään ja huomasin, että vastassa ei ollutkaan niin kauheaa myötähäpeää nuorta minua kohtaan kuin oletin. Itse asiassa tunnistan itseni tekstistä sangen hyvin, vaikka ehkä ensimmäisen postauksen mietteisiin sekoittui hieman turhaa juhlavuutta. Kirjoitin mm. näin:

Kirjastoalan opiskelijana haluan johdattaa muut hyvän kirjallisuuden pariin ja arvostamaan sitä. Kirjoja ei voi koskaan lukea liikaa eikä niitä ole olemassa liikaa, varmasti jokaisella kirjalla on paikkansa ja tehtävänsä.
Siteerasin myös Ranganathanin lakeja ja esitin kainon toiveen, että blogi saisi edes muutaman lukijan. Kyllähän teitä lukijoita sitten tulikin mukava määrä ja edelleenkin tännekin ilmestyy uusia lukijoita, vaikka kirjoista keskusteleminen tuntuu siirtyneen nykyään yhä enemmän instagramiin. Itsekin tein blogille tilin sinne päivälleen 3 vuotta sitten, ja sinne kirjaan lyhennelmät blogiteksteistä ja välillä muitakin kirjajuttuja. Se kulkee käsi kädessä tämän alkuperäisen blogin kanssa ja täydentää sitä. Pidän instagramin tarjoamista helpoista tavoista olla vuorovaikutuksessa, mutta tätä alkuperäistä en mitenkään voisi hylätä kokonaan.

10 vuoden aikana on tapahtunut paljon, se lienee sanomattakin selvää. Vaikka mitä olisi tapahtunut, kirjat ovat aina kulkeneet rinnallani - joskus aktiivisena seuralaisena, toisinaan taas enemmän taka-alalla antaen tilaa muulle. Ne ovat tarjonneet minulle varmasti ainakin tuhat erilaista elämää iloineen ja suruineen, ne ovat olleet matkalippuna maailmalle ja uskollisena ystävänä vuosien varrella. Blogikin on välillä uinunut todellisessa hiljaiselossa, mutta pysynyt elossa. En olisi alun perin uskonut, että Kirjakaapin avaimesta tulee minulle näin tärkeä. Olemme kasvaneet ja kehittyneet yhdessä, sillä vuosien myötä blogikin on uudistunut ja tapani kirjoittaa ja ilmaista itseäni muuttuneet ainakin jonkin verran. Luulen, että jotain minun kasvutarinastani on luettavissa kirja-arvioiden rivien välistä. Jatkamme edelleen yhteistä matkaa, ja toivottavasti vielä pitkään!

10 kommenttia:

  1. Kymppionnittelut. Vuosikymmenessä on paljon muuttunut ja blogi kulkee mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin tosiaan on. Muutoksista huolimatta on hienoa, että myös bloggerissa on edelleen eloa :)

      Poista
  2. Kymppionnittelut :)
    Tsemppiä blogillesi ja pitkää ikää. Kirjasähkökäyrä porskuttaa perässä ja kymppi tulee täyteen maaliskuussa.
    Hyvää uutta lukuvuotta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) En muistanutkaan, että blogimme ovat niin saman ikäiset. Hyvää uutta lukuvuotta sinullekin :)

      Poista
  3. Kymmenen vuotta on hieno saavutus. Lämpimät onnittelut ja kiitos tähänastisesta! Niin se blogi ja oma ilmaisu ajan mittaan kehittyy, ja ihana harrastus tämä on. Hyvä kuva sinusta! Olet tainnut jossain vaiheessa värjätä hiukset? Siitähän on kyllä jo pitkä aika kun tapasimme, mutta muistaakseni olit vaaleampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Miten paljon olisikaan jäänyt ilman tätä blogia kokematta: tätä kautta on tullut niin kohtaamisia ja ajatustenvaihtoa kuin hienoja, muiden suosituksista löydettyjä kirjoja.

      Kyllä, luonnostaan mulla on vaaleammat hiukset :) En muista olinko jo aloittanut värjäilyn, kun tapasimme, mutta ensin testailin vähän nopeasti pois kuluvia suoravärejä ja reilu vuosi sitten siirryin kestoväreihin. Tykkään mun omasta hiusväristä tosi paljon, joten ensin piti ottaa pehmeä lasku värjäilyyn, mutta sitten löytyi niin omalta tuntuva sävy, että kierre oli valmis.. :D Mulla ehti olla violetinpunertava tukka yli vuoden, mutta nyt joulukuun alussa piti värjätä se piiloon, sillä lahjoitin hiukseni peruukkimateriaaliksi ja värin piti olla neutraali perusväri. Nyt on siis poikkeuksellisen tumma tukka, mutta yllättävän hyvin olen tähän tottunut. Violettia kohti kuitenkin taas vähitellen! :-D Olen myös kasvattanut etuhiukset pois, joten aika moni tuttu ei ole meinannut tunnistaa, kun yhtäkkiä olikin violetti tukka ja otsahiukset poissa :D

      Poista
  4. Onnittelut!
    Ihan oikein olet kirjoittanut jo kymmenen vuotta sitten. Hyvä nuori entinen sinä ja edelleen nuori nykyinen!
    Perässä tullaan blogi-iässä, minulla tulee maaliskuussa yhdeksän vuotta täyteen ja tunnen muuttuneeni sinä aikana. Blogi toimii hyvin myös jonkinlaisena päiväkirjana, sieltä nousee kaikenalaista rivien välistä, vaikka pitäytyisi kirjoituksissaan lähes pelkästään kirjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ihan totta, blogi tosiaan on myös jonkinlainen päiväkirja. Jos ei muuta, niin jotkin tietyt kirjat nivoutuvat vahvasti johonkin elämänvaiheeseen tai käännekohtaan, paikkaan, ihmiseen, mihin vaan. Kun katsoo milloin jonkin kirjan on lukenut, on helppo palata ajassa taaksepäin niihin asioihin. :)

      Poista
  5. Paljon onnea ja lukuisia vuosia lisää! Kymmenen vuotta on huiman pitkä ikä blogille :)

    VastaaPoista
  6. Kymmenen vuotta on pitkä aika, onnea! Kyllä siinä ajassa bloggaamisesta ehtii tulla tärkeä osa elämää – joskus tosiaan hiljaisempana, joskus aktiivisempana.

    Toivon paljon lisää vuosia tämän ihanan harrastuksen lomassa ja kirjaisaa tulevaa vuotta! <3

    VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.