sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Koiramäen Martta ja tiernapojat

Mauri Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat
32 s., Otava 2007
1.p. 2000

Olen lukenut miltei joka vuosi tämän ihastuttavan Mauri Kunnaksen jouluperinteitä kunnioittavan Koiramäen Martta ja tiernapojat -kuvakirjan, mutta aina vain se jaksaa ilahduttaa ja herättää mielenkiintoa. Kunnasmaisen letkeä ja samalla pikkutarkka kuvitus vetoaa tässäkin.

Koiramäen Martta on päässyt äitinsä mukaan kaupunkiin, jolloin täti vie vieraansa torille katsomaan tiernapoikien esitystä. Mukana on pienissä roolissa toinen toistaan huvittavampia hahmoja: Kröönperin kukko, Remuliinin pappa ja Hilanterin pikkupossu. Suurin rooli on kuitenkin tiernapojilla, joissa Martan serkkukin on mukana Mänkkinä eli Tiernajussina.

Mielestäni tällä teoksella on muutakin arvoa kuin pelkästään viihdyttävää. Se toimii niin lapsille kuin aikuisillekin ikkunana menneeseen aikaan ja jo lähes kadonneisiin perinteisiin miljöönään entisaikojen Porvoo. On hienoa, että Kunnas tahtoo kirjallisuudessaan vaalia perinteitä ja nostaa ne myös nuorimpien sukupolvien tietoisuuteen. 

Minulle tiernapojat ovat vieras asia enkä muista edes koulun joulujuhlassa milloinkaan kyseistä esitystä nähneeni. Kunnaksen teoksessa on lopussa hyvä selonteko tiernapoikahistoriasta sekä tiernapoikien laulut ja vuorosanat kronologisesti järjestyksessä. Tulee tunne, että kirjailija todella on halunnut opastaa lukijansa tiernapoikien matkaan, kun tällainenkin seikka on otettu huomioon. Hyvää on myös se, että Kunnas on ottanut huumorin mukaan ja käsittelee aihetta lyhyesti mutta kiinnostavasti, jolloin perheen pienimmätkin malttavat kuunnella. On tämä niin hieno teos monelta eri kantilta, että pakko antaa täydet pisteet.

♠♠♠♠♠

Koiramäen Martan ja tiernapoikien siivittämänä toivotan lukijoilleni oikein rentouttavaa ja mukavaa joulua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.