sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Avoimille vesille

Annika Thor: Avoimille vesille
237 s., Tammi 2008
suom. Marja Kyrö
alkup. Öppet hav 1999

Nyt sain päätökseen Annika Thorin mainion neliosaisen sarjan juutalaissiskoksista Steffistä ja Nellistä, jotka joutuvat sotalapsiksi Ruotsiin. Sarjan aikaisemmat osat ovat Saari meren keskellä, Lumpeenkukkalampi ja Meren syvyyksissä.

Avoimille vesille kertoo ajasta, jolloin sota on vihdoin ohitse ja juutalaisvainot päättyvät. Steffi kirjoittaa ylioppilaaksi ja elää rakkauselämänsä kannalta parasta aikaansa, mutta samalla huoli tulevaisuudesta painaa. Onko isä elossa? Minne hän nyt kuuluu, Ruotsiin vaiko Wieniin vai ihan jonnekin muualle? Tässä teoksessa myös Nelli-sisar siirtyy päähenkilön asemaan ja hänen tuntojaan kuvataan hyvin: lapsi joka on monen ristitulen välissä, ruotsalaiseksi kasvanut itävaltalaistyttö, joka ei tunne kuuluvansa oikein mihinkään. Steffi on jo melkein aikuinen nainen, hänellä ei ole hätää, mutta Nellin asema on epävarmempi.

Thor kuvaa onnistuneesti kahden maailman väliin lipsahtaneiden siskosten elämää ja tuntoja, heidän epävarmuuttaan, pelkoaan ja rakkaudenkaipuutaan. Nellin osuudet tuovat kirjaan aivan uuden ulottuvuuden aikaisempiin osiin verrattuna, se värittää siskosten tarinan vielä paremmin aistittavaksi. Thorin käyttämä kieli on edelleen yhtä hyvää kuin aikaisemminkin, samoin kiitosta voi jälleen antaa suomentaja Marja Kyrölle.

Nyt kun sarja on lopussa, tuntuu vähän haikealta hyvästellä nämä siskokset, joiden vaiheista olen nyt lyhyen ajan sisällä mielenkiinnolla lukenut. Tämä viimeinen osa oli tietyllä tavalla pettymys lopun suhteen: se vain yhtäkkiä hyökyi yli täysin valmistelematta ja käänsi asiat kuperkeikkaa päälaelleen. Olin pettynyt asioiden saamasta käänteestä, sillä vaikka kaikki kääntyy parhain päin, etenkin Nellin asema tuntui tukalalta ja velvollisuuden sävyttämältä. Tuntui kuin kirjailijalle olisi tullut kiire kirjoittaa kirja loppuun tai että hän olisi kyllästynyt vitkutteluun ja päättänyt viedä sen ripeästi eteenpäin: kuin aikaa olisi jo kulunut tarpeeksi.

♠♠♠½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.