sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Vaitelias perillinen

Kaari Utrio: Vaitelias perillinen
9 cd-levyä / 10 h 11 min, Tammen äänikirja 2009
lukija: Kaija Kärkinen

Kirjallinen joulukuuni alkoi äänikirjan parissa. Kuuntelin pari kuukautta sitten Kaari Utrion Pappilan neidot ja tykästyin kovasti. Nyt otin kuunteluvuoroon toisen Utrion teoksen Vaitelias perillinen, joka tuntui aluksi jotenkin sekavalta ja hankalasti etenevältä, mutta loppujen lopuksi vei mukanaan.

Vaitelias perillinen kertoo Rautialan kartanon perillisestä Robert Bravertista, joka on ammatiltaan Venäjän armeijan kapteeni. Robertin veljen kuoltua perheettömänä Rautialan kartanon ainoaksi perilliseksi jää Robert, joka palaa ottamaan perintönsä vastaan. Rautialassa häntä odottaa yrmeä äiti, joka jumaloi edesmennyttä esikoispoikaansa, saita ja juonitteleva eno sekä lähes yhtä juonikas serkku. Robertin ei uskota kykenevän huolehtimaan kartanosta saatika lasiruukista, sillä häntä pidetään yksinkertaisena tollona. Pakkaa sekoittaa paikkakunnalle saapunut nuori leskiparonitar Bravert, Robertin serkkuvainaan puoliso, ja tämän pieni poika. Robertin edesmennyt setä testamenttasi Hammarlundin kartanon Robertin veljelle riitauduttuaan poikansa kanssa, mutta kukaan ei ottanut lukuun pojan perhettä, joka nyt saapuu peräänkuuluttamaan oikeuksiaan.

Robert Bravert osoittautuu kuitenkin tarkkanäköisemmäksi kuin kukaan uskoisi, ja hän saakin selville yhtä ja toista muun muassa lasiruukin asioihin liittyen. Hän on myös hyvin oikeudentuntoinen persoona, joten hänestä on helppo pitää. Sen sijaan Robertin sukulaiset ovat kauheita tapauksia, jotka tavoittelevat häikäilemättä omaa etuaan ja tekevät kaikkensa, jotta kartanon omistaja tuntisi olonsa mahdollisimman epätoivotuksi henkilöksi omassa kodissaan. Robert osoittaa sotilaallista luonteenlujuutta kestäessään kaiken, sillä kuten sanottu, Robert on tarkkanäköinen mies ja tietää missä kohtaa kannattaa nostaa valtit esiin.

Aluksi teos tuntui kovin sekavalta, sillä hahmoja vilisti tarinassa paljon enkä oikein tahtonut päästä perille siitä kuka kukin on. Toisen levyn kohdalla tarina alkoi kuitenkin kunnolla vetämään ja hahmot kävivät tutummiksi, joten juonen seuraaminen helpottui. Tämä 1830-luvulle sijoittuva tarina paljastui viihdyttäväksi kartanoromaaniksi, jossa tapahtuu paljon kaikenlaista - vääryyttäkin - mutta lopussa oikeus voittaa. Tarinassa on myös romanttisia juonteita, kuten kunnon kartanoromaanilta kai sopii odottaakin. Minä viihdyin kyllä Vaiteliaan perillisen parissa, vaikka alku olikin takelteleva. 

♠♠♠♠

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut paljon Utrion kirjoja, tämänkin. Ne ovat historiallisesti luotettavia, kepeän romanttisia myös, mutta eivät tyhjänpäiväisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, Utrion kirjoista (kahden kuuntelemani perusteella) saa hyvin ajankuvaa selville. Harmillista, että usein tämmöisiä viihteellisempiä romaaneja pidetään hömppänä, kun kerran tällaista laadukasta viihdettä on (ja vieläpä melkoisen paljon).

   Poista
 2. Tähän en oikein tykästynyt. Utrio on minulle vielä aika uusi tuttavuus. Yhdestä pidin tosi paljon ja tästäen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Utrio on minullekin uusi tuttavuus, tämä on minulle vasta toinen romaani häneltä. :) Minuakin alussa kyllä se sekavuus vaivasi aika tavalla, mutta sitten lopuksi tykästyin - vaikka olihan tässä aika paljon kaikkia mutkia matkassa ja minua ne jotenkin usein tuppaavat turhauttamaan.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.