lauantai 12. joulukuuta 2015

Suomalainen tonttukirja

Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja
48 s., Otava 1985, 5.p.
 
Yleensä joka vuosi käy niin, että kun ajattelisin vihdoin tutustuvani Mauri Kunnaksen Suomalaiseen tonttukirjaan, on kaikki kappaleet kirjastosta menollaan ja varausta ei kannata tehdä, kun ei se jouluksi kuitenkaan ehdi. Mutta nyt tänä vuonna olinkin oikein vikkelä ja sain kuin sainkin Suomalaisen tonttukirjan käsiini!
 
Tämä teos sisältää kertomuksia suomalaisista tontuista. Mauri Kunnas esittelee erilaisiin asioihin erikoistuneita tonttuja, kuten navetta-, mylly- ja saunatontun. Kunnas kuvaa myös tonttujen avuliasta luonteenlaatua, mutta toisaalta myös arvaamattomuutta: tonttua ei sopinut loukata eikä siitä selvinnyt seuraamuksitta.
 
Mielestäni Kunnas on koonnut kiinnostavan teoksen, joka esittelee suomalaista kansanperinnettä. Hän kirjoittaa sadunomaisesti ja kuvitus on taattua Kunnasta, joka varmasti kiehtoo kaikenikäisiä lukijoita. Pidin siitä, miten tonttujen ohella esiin tuli myös tietoa siitä, miten Suomessa ennen vanhaan elettiin ja millaisiin asioihin uskottiin. Kyllä odotus kannatti, sillä minä viihdyin tämän hieman "tietokirjamaisen" tonttueepoksen parissa oikein hyvin.

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kannattaa, oli mukava kirja. Ja nimestään huolimatta tämä sopii oikein hyvin luettavaksi muulloinkin kuin joulun aikaan: ennen vanhaanhan tontut olivat liikkeellä aina. :-D

   Poista
 2. Tämä on minulle rakas kirja, sillä mummini luki tätä meille joulun aikaan kun olimme pieniä. Fanitan Mauri Kunnasta muutenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana muisto. :) Joistakin kirjoista kyllä todella jää muisto muutenkin kuin tarinan osalta: tilanne tai henkilö jonka kanssa on lukenut jää mieleen yhtä vahvasti kuin tarina tai jopa vahvemminkin.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.