torstai 30. tammikuuta 2020

Mirjami

Heidi Köngäs: Mirjami
347 s., Otava 2019
kansi: Anna Lehtonen
 
Voi että mikä kirja! Heidi Köngäksen uusin teos Mirjami on jatkoa pari vuotta aikaisemmin ilmestyneelle Sandralle. Pidin Sandrastakin kovasti, mutta Mirjami lumosi täysin. Pidin kirjan kauniista kielestä, mutta myös tarina oli pakahduttava. Sandran vaiheet sijoittuvat sisällissodan aikoihin, Mirjamissa eletään talvisodan ja jatkosodan kuohuissa kotirintamalla. Suosittelen tätä kirjaa, todellakin.
 
Mirjami on Sandran tyttäristä keskimmäinen, "paras tytär", kuten Janne toteaa tyttärestään vaimolleen. Mirjami auttaa paljon kotona ja on jotenkin muutenkin lähimpänä kaikista lapsista. Sotavuosina Mirjami tapaa nuoren sotilaan ja rakastuu palavasti, vaikka etenkin Sandra paheksuu suhdetta. Rakkaus kantaa läpi epävarmojen vuosien, tuo kuolemanvaaran lähelle kotirintamallakin, mutta Mirjami ei peräänny. Kun hän kerran on rakastunut, niin siihen ei muilla ole sanomista.
 
Mirjamin tarina oli ihan erilainen kuin mitä odotin. En halua paljastaa liikaa juonesta, mutta se oli yllättävä. Moniääninen tarina, jossa ääneen pääsevät niin Sandra-äiti kuin tyttäret Annikki, Mirjami ja Soili, tuo lukijan eteen sodan monet kasvot. Tietyllä tavalla minua kosketti eniten Soilin osuudet, sillä hänen osuudestaan näkyy se, miten sota haukkaa lapsuuden ja teini-iän etsikkovuodet. Kirja kaikkiaan oli hienovireinen, sujuvalukuinen ja niin kauniisti kirjoitettu, että voisin oikeastaan siteerata tässä mitä tahansa kohtaa kirjasta ja löytää siitä jotain osuvaa ja hienosti sanottua.
 
 ♠♠♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Kiitos lukuvinkeistä! Yritin kerran aloittaa Sandran kuuntelemisen äänikirjana, mutta totesin heti alkumetreillä, että tämä kirja pitää kyllä lukea itse. Sen jälkeen unohdin koko teoksen. Nytpä palautit mieleen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä sekä Sandrassa että tässä Mirjamissa on jotain sellaista, että ne vaan täytyy lukea hiljaa itsekseen. Toivottavasti saat hyvät lukukokemukset, kun nämä kirjat luet! :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.