torstai 30. huhtikuuta 2020

Hei ethän unohda minua

Mhairi McFarlane: Hei ethän unohda minua
13 h 2 min., HarperCollins Nordic 2019
alkup. Don't You Forget About Me, 2018
suom. Hanna Arvonen
lukija: Sanna Majuri
 
Olen jälleen siinä tilanteessa, että minulla ei ole käytössä mitään maksullista äänikirjasovellusta edes kokeilujaksolla, joten etsin kuunneltavani kirjaston Ellibsistä. Jos korona-ajassa on jotain hyvää, niin se on sitten se, että kirjasto on kasvattanut e-aineistotarjontaansa hurjasti ja kirjoista on hankittu aiempaa useampia lisenssejä paikkaamaan kasvanutta kysyntää. Olenkin nyt bongaillut yllättävänkin hyvin kuunneltavaa Ellibsin kautta. Ensimmäisenä otin kuunteltuun Mhairi McFarlanen teoksen Hei ethän unohda minua.
 
Minulla ei ollut mitään aikaisempaa tuntumaa McFarlanen kirjoihin, mutta tiesin niiden kiertävän jonkin verran lainalla meidän kirjastossa. Yllätyinkin ihan positiivisesti, sillä tämä oli monisyisempi kirja kuin aavistinkaan. Viihdyin kirjan matkassa hyvin ja minulle jäi jopa tunne, että voisin kuunnella McFarlanen kirjoja lisääkin, sillä ainakin tämä vei tehokkaasti mukanaan ihan muihin maisemiin.
 
Hei ethän unohda minua kertoo Georginasta, josta povattiin lukion vuosikirjassa todennäköisintä menestyjää. Reilun kymmenen vuoden kuluttua Georgina on kuitenkin juuri potkut saanut surkean ravintolan tarjoilija, jolla ei ole sen enempää loppututkintoa, omistusasuntoa kuin nousujohteista uraakaan. Potkujen ansiosta Georgina pääsee kuitenkin irti surkean työpaikan ympyröistä, ja samaan aikaan toinenkin oravanpyörä pysähtyy, kun hän löytää poikaystävänsä sängystä toisen naisen kanssa.
 
Uudet tuulet siis puhaltavat Georginan elämässä ja kuljettavat hänet uuteen työhön vastikään avatussa pubissa. Yllättäen Georgina oivaltaa, että toinen pubin johtajista on poika, johon hän rakastui lukiossa. Lucasista on tullut se menestyjä, jota Georginasta povattiin. Hän on luonut kokonaisen ravintolaimperiumin veljensä kanssa. Vuosien varrella Georgina ei ole kyennyt unohtamaan Lucasia oikeastaan koskaan, ja ainoastaan Georgina tietää totuuden heidän välirikkoonsa johtaneiden tapahtumien taustoista.
 
Hei ethän unohda minua oli siis huomattavasti monisyisempi kirja kuin aavistinkaan. Juonessa on omat ennalta-arvattavuutensa, mutta paljon käsitellään myös niitä paineita, joita Georginaan kohdistetaan. Hänen ikäisellään naisella pitäisi olla vakaa työ, asiallisia jakkuja vaatekaapissa, omistusasunto ja mielellään myös vakaa parisuhde vakavasti otettavan miehen kanssa. Georginan ja Lucasin välirikkoon johtaneiden tapahtumien taustalla on myös sellaisia juonenkäänteitä, jotka pääsevät yllättämään. Viihteellisyydestään ja tietynlaisesta ennalta-arvattavuudestaan huolimatta tämä teos ei ollut ihan niin täyttä pumpulihöttöä kuin alkuun epäilin. 
 
♠♠♠

6 kommenttia:

 1. Kiva lukea postauksesi! Olen mitettinyt tämän kirjailijan tuontantoa ja tällä perusteella se kannattaisikin!

  VastaaPoista
 2. Ihan uusi tuttavuus tämä kirjailija. Täytyypä katsoa tuolta Ellibsistä. Mukavaa vapun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. McFarlane on kyllä jäänyt monen muun kirjailijan varjoon. Mietin, voisiko se johtua kustantajasta. Kuitenkin monia viihdekirjailijoita Suomessa julkaisee tunnetut kustantamot Karistosta Gummerukseen, joten kirjastoissakin voi jäädä joku tällainen epähuomiossa tai tietoisen harkinnan jälkeen tilaamatta. Katsoin jo aiemmin viikolla ihan mielenkiinnosta, että meidänkään kirjaston kokoelmaan ei ole ihan kaikkia hänen teoksiaan hankittu.

   Mukavaa viikonloppua! :)

   Poista
  2. Olen samaa mieltä kustantajasta. Jotenkin heillä ei markkinointi oikein toimi...

   Poista
 3. Sain Nextorylta tarjouksen, 3 kk puoleen hintaan juuri kun koronakotoilu alkoi ja innolla tartuin siihen. Toukokuun saan vielä kuunnella edullisemmin. Hyvä tietää, että kirjastosta saa nyt helpommin kuunneltavaa!

  Olen merkannut tämänkin suosikkeihini sovelluksessa, miettinyt vain onko liian siirappinen, mutta ilmeisesti ei :)

  VastaaPoista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.