maanantai 27. huhtikuuta 2020

Viistotaival

Orvokki Autio: Viistotaival
250 s., Kirjayhtymä 1980
Pesärikko 1
 
Viistotaival aloittaa Orvokki Aution pääteoksenakin pidetyn pohjalaistrilogia Pesärikon. Viistotaipaleen oli tarkoitus olla lukupiirimme huhtikuun kirja, mutta kuten tiedämme, korona muutti kaiken ja lukupiirin kokoontuminen peruuntui. Halusin kuitenkin lukea kirjan, sillä olin odottanut kovasti sen maailmaan sukeltamista. Olin odottanut myös kirjasta keskustelua, sillä luulen, että tästä olisi meidän lukupiirissä riittänyt paljonkin jutunjuurta.
 
Armi Ahola on nuori, hädin tuskin koulunsa päättänyt talon tytär, joka rakastuu suin päin itseään reilusti vanhempaan taksiautoilijaan. Larvan Olavin huomio imartelee Armia, joka salaa suhteen visusti vanhemmiltaan siihen saakka, kunnes kihlat on ostettu ja suhde julkistettu. Larvassa Armin ja Olavin liitosta innostuvat niin Olavin äiti kuin raajarikko tätikin, mutta Aholassa asiaa ei katsota hyvällä etenkään, kun Olavin Armilta tarkoin varjelema salaisuus on kotiväellä hyvin tiedossa.
 
Olen joskus vuosia sitten katsonut pari ensimmäistä jaksoa tästä trilogiasta tehdystä tv-sarjasta, jossa Pekka Valkeejärvi näyttelee Olavia hyvin onnistuneesti ja Minttu Mustakallio ihastuttaa nuorena ja viattomana Armina. Tämän teoksen tapahtumat olivat siis osittain tutut, mutta se ei lukemista haitannut, sillä mielestäni tämä teos kestäisi kyllä useammatkin lukukerrat. Pidin tästä kirjasta todella paljon, joten on todennäköistä, että joskus tähän vielä palaankin.
 
Viistotaipaleen pohjalaismiljöö on minulle eteläpohjalaisena kovin mieluinen. Kurikkalaissyntyinen Autio kuvaa pohjalaisia ihmisiä ja kyläyhteisöjä jopa niin uskottavasti, että havaintojen terävyys alkaa hymyilyttää. Miljöö juurrutetaan maiseman kuvaamisen lisäksi lukijan mielikuviin vahvasti myös murteen ja puheenparsien kautta. On kirjoja, joissa omankin alueen murre tuntuu työläältä, mutta tässä teoksessa se tuntuu juuri oikealta.
 
Teoksessa käsitellään isojakin teemoja, joista päällimmäisenä nousee esille avioliitto, omistaminen ja ylpeys. Muistan jo tv-sarjasta, että koin aika voimakkaasti sen, miten Olavissa alkaa herätä halu omistaa Armi - nainen on hänen eikä muiren. Se tuntuu toisinaan aika tukahduttavalta, vaikka viattoman luontonsa säilyttävä Armi ei aina asiaa osaakaan oikein nähdä samassa valossa kuin minä se helposti ulkopuolisen silmissä näyttäytyy. Kun Olavin salaisuus alkaa Armille valjeta, ylpeys estää häntä näyttämästä todellisia tunteitaan. Ja on Armi totuuden myötä kasvanut aika tavalla, saanut sellaista pohjalaisen naisen tunnusominaisuutena pidettyä viisautta ja vakautta, joka ei hälyä nosta, mutta aikanaan tarkkaan sivaltaa.

6 kommenttia:

 1. Pesärikko oli vahva lukukokemus, se on edelleen mielessäni vaikka lukemisesta on jo 30 vuotta! Tämä on yksi niitä kirjoja, jotka oikeasti haluan lukea uudestaan.

  Me testasimme lukupiiriä videopuhelun kautta, hyvin toimii! Tosin meitä on vain neljä. /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkään lukupiirissä ei ole kauhean montaa vakijäsentä, mutta valitettavasti tiedän, että suurimmalla osalla ei ole tarvittavia laitteita tai osaamista videopuhelun kautta toimivaan piiriin. Muuten se olisi kyllä ollut varteenotettava vaihtoehto! :) Onneksi tänään näin yhden piirimme jäsenen ja saatiin jutella tästä kirjasta hetken, niin sai edes vähän vaihdettua ajatuksia.

   Poista
 2. Voi ihanuus, minkä kirjan olet lukenut. Pidin aikoinani niin paljon Orvokki Aution kirjoista, tietysti ennen kaikkea Pesärikosta, mutta myös tästäkin. Hyvä valinta lukupiirikirjaksi erityisesti siellä Pohjanmaalla. Mukavaa vappuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut nuorempana Valokuvavarkaat ja muistan pitäneeni siitä, mutta nyt tämä Viistotaival kyllä kolahti jotenkin erityisen lujaa. Ajattelin, että tämän trilogian jälkeen voisin lukea Valokuvavarkaatkin uudelleen.

   Mukavaa vappua sinullekin! :)

   Poista
 3. Minäkin luin näitä Orvokki Aution kirjoja joskus 30 vuotta sitten. Nyt kyllä kiinnostaisi palata niihin, joten kiitos muistutuksesta! Itselleni Aution kirjoista jäi erityisesti mieleen Valokuvavarkaat, jonka päähenkilöllä oli tosi ahdistava äitisuhde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en hirveästi muista Valokuvavarkaista, mutta se äitisuhteen ongelmallisuus on jäänyt minullekin mieleen. Tämä Viistotaival kuitenkin kolahti nyt tosi lujaa! :)

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.