tiistai 21. huhtikuuta 2020

Sota ja seksi

Sari Näre: Sota ja seksi
10 h 40 min., Tammi 2020
alkup. 2016
lukija: Toni Kamula
 
Suomen sotavuosista kerrotaan usein yhdenlaista kuvaa. On kotirintamalla kaiken jaksavat naiset ja rintamalla maata henkensä uhalla puolustavat miehet, on järkyttäviä vammautumisia, sankarihautajaisia ja pulaa kaikesta. Sari Näre on ottanut tarkasteluunsa sotavuosien vaikutuksen seksuaalisuuteen ja suomalaiseen sukupuolikulttuuriin. Tutkimuksessaan Näre on käyttänyt autenttisia korsuperinneaineistoja, joiden kautta kuuluu sotavuosien ihmisten ääni. Aiheen lisäksi tuo seikka on omiaan tekemään teoksesta hyvin intiimin kuvauksen.
 
Millaista oli elää sotavuosina erossa puolisostaan tai rakentaa omaa seksuaali-identiteettiään, kun mahdollisuuksia seksuaaliseen kanssakäymiseen ei oikeastaan ollut ja tuota puutetta paikattiin härskeillä kertomuksilla. Millaista oli elää rintamalla olosuhteissa, joissa yksilöllä ei ollut juuri minkäänlaista yksityisyyttä. Millaista oli naisena kaksinaismoralismin paineessa, kun heiltä edellytettiin siveystalkoita ja miehet kaipasivat fyysistä läheisyyttä. Näistä ja monesta muusta aihetta koskettavasta asiasta tämä kirja kertoo monipuolisesti tutkivalla otteella.
 
Oli mielenkiintoista, mutta myös aika hämmentävää kuunnella tätä kirjaa. Nykyaikana seksuaalisuudesta puhutaan hyvin avoimesti ja sukupuolikulttuuri ja seksi ovat mediassa näkyvästi läsnä. Tietenkin ne ovat asioita, joita on ollut jo vuosikymmeniä sitten, mutta oli jotenkin oudon hämmentävää kuulla näistä asioista aivan erilaisessa ajassa ja kontekstissa. Aika paljon oma ajatus sotavuosista muuttui tämän myötä. Joku voisi ehkä ajatella, että mitä tätä aihetta nyt tutkia, mutta minä ajattelen, että jo oli aikakin. Jos tämän aiheen konkretisoituminen nykyihmistä hämmentää, on jo todellakin korkea aika, että aiheesta on tehty ja julkaistu tutkimus. Mielestäni Näre on tehnyt hyvää työtä.

2 kommenttia:

  1. Jos sota-ajan vähemmän tunnetut ilmiöt kiinnostavat, suosittelen lämpimästi Sari Näreen ja Jenni Kirveen toimittamaa kirjaa Ruma sota, joka käsittelee paljon sellaisia asioita, joita ei yleensä mainita Suomen sodista puhuttaessa. Luin kirjan syksyllä, ja se oli todella kiinnostava, vaikka usein sotahistoriaa käsittelevät kirjat karkottavat minut melko kauas. Seksuaalisuuttakin kirjassa sivuttiin, joten tämäkin voisi olla kiinnostava kirja lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiinnostavasta vinkistä, laitan lukulistalle! :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.