sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Maan väkevän lapset

Laila Hirvisaari (ent. Hietamies): Maan väkevän lapset
Hamina-sarja, osa 1
Otavan äänikirja, 2023
ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1977
lukijana Anna Saksman

Olen lukenut Laila Hirvisaaren kaksiosaisen Hamina-sarjan joskus yli 10 vuotta sitten. Siitä jäi mieleen vahva elämänmakuisuus, mutta yksityiskohdat ovat sittemmin painuneet unholaan. Päätin ottaa tämän omastakin hyllystä löytyvän kirjan kuunneltavaksi äänikirjana, sillä ilokseni huomasin Hirvisaaren tuotannosta tehdyn enemmänkin äänikirjoja viime vuonna kuuntelemani Laatokka-sarjan lisäksi.

Maan väkevän lapset kertoo Kalliokosken kyläyhteisöstä, joka koostuu pitkälti lasitehtaan ja maatilan työläisistä, jotka kaikki kuuluvat kartanonomistaja, insinööri Hjalmar Sandsjoen alaisuuteen. Yhteisö on tiivis ja työnantajaa arvostetaan, vaikka sisällissodan tapahtumat ovat edelleen lähellä, sillä kirja sijoittuu 1920-luvun alkuun.

Kirjan kaikkein keskeisin henkilö on Läävämäellä, siis maatilalla, työskentelevä Anna Kristiina Salakka. Hän on nuori tyttö, jolla on vahva oikeudentunto ja sydän paikallaan. Siksi hän pelastaa laukkuryssä Kostjankin, jonka kylän miehistä koostunut porukka on lynkannut ja jättänyt pihamaalle makaamaan. Siitä seuraa pahoja puheita, mutta Anna Kristiina pitää päänsä pystyssä, sillä hän tietää tehneensä oikein. Annan ystäväpiiriin kuuluu läheisesti karjakko Valma, jonka kanssa hän muuttaa insinöörin taloon piioiksi.

Laila Hirvisaarella oli taito kirjoittaa koskettavia tarinoita. Hän loi inhimillisiä henkilöhahmoja, joista on helppo pitää ja joille toivoo vain hyvää. Siksi joskus heidän elämiensä käänteitä seuraa suorastaan sydän kurkussa, kun jotain oikein merkittävää tapahtuu. Miljöön luomisessakin Hirvisaari oli vahva. Kalliokoski on siitä hyvä osoitus, sillä se piirtyy esiin helposti aistittavana. Ajattelin ottaa seuraavaksi kuunteluun sarjan toisen osan, sillä haluan päästä pian takaisin näiden hahmojen pariin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.