perjantai 20. tammikuuta 2012

Huono karma


Safier, David: Huono karma
suom. Tiina Hakala
279 s., Bazar 2011
alkup. Mieses Karma 2007

Tämä kirja löysi tiensä lukulistalleni lehdessä olleen arvostelun perusteella. Oikeastaan epäilin vähän, että tulenkohan edes jaksamaan lukea kirjaa loppuun; yleensä kun en tämän tyyppisestä kirjallisuudesta kauheasti innostu. Tämä kirja kuitenkin ylitti odotukseni (jotka olivat melko matalalla) täysin.

Huono karma kertoo Kim Langesta, kolmekymppisestä naisesta, jolla on menestyksekäs ura televisiossa, rakastava aviomies ja suloinen tytär. Kim ei kuitenkaan osaa arvostaa perhettään, sillä ura on hänelle kaikki kaikessa. Juuri kun hänelle on myönnetty Saksan tv-alan merkittävin palkinto, hän kuolee yllättäen.

Jäätyään avaruusasemasta pudonneen lavuaarin alle Kim syntyy uudelleen. Ainut vika on vain se, että hän ei ole kerännyt hyvää karmaa edellisessä elämässään ja päätyy nyt muurahaisen ruumiiseen. Siitä alkaa Kimin epätoivoinen halu kerätä hyvää karmaa ja saada olla jälleen tyttärensä lähellä, sillä vasta nyt hän tajuaa mikä elämässä on tärkeintä. Kim tekee taivalta kuolemalla uudelleen ja uudelleen, syntymällä välillä marsuksi, välillä koiraksi.

Teos todella saa nauramaan, sillä teksti on hyvin eläväistä ja siinä on hauskoja sutkautuksia. Tapahtumat ovat kuvailtu lennokkaasti ja niihin on saatu hienosti eloa. En osaa täysin ehkä kuvailla tekstiä, mutta mielestäni se muistuttaa hieman Anna-Leena Härkösen tyyliä. Kiitosta täytyy antaa suomentajallekin, sillä hänen on täytynyt tehdä todella hyvää työtä. En yleensä naura ääneen lukiessani kirjoja, mutta tämä kirja sai minut miltei ulvomaan naurusta. :D

Vaikka teos verhoutuu humoristiseen viittaan, löysin sieltä myös vakavampia teemoja. Ne teemat ovat osittain tuttuja jo Raamatusta: rakasta lähimmäistäsi ja tee toiselle niin kuin tahdot itsellesi tehtävän. Teos kuvaa sitä, että jokainen päivä voi olla viimeinen ja siksi kannattaisi miettiä tekojaan, kerätä sitä "hyvää karmaa" ja laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen. Itse en usko jälleensyntymiseen, mutta olen aina ollut herkkä eläimiin kohdistuvalle epäoikeudenmukaisuudelle, ja tämä teos vielä lisäsi ajatuksia siitä, että eläimilläkin on tunteet.

(: Jos haluatte nauraa, lukekaa tämä teos. :)
♠♠♠♠♠

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.