sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Yön kantaja

Katja Kallio: Yön kantaja
11 h 40 min., Otavan äänikirja 2017
alkup. 2017
lukija: Vuokko Hovatta

Katja Kallion Yön kantaja valikoitui kuunneltavakseni oikeastaan siksi, että en meinannut löytää mitään kiinnostavaa kirjaa, joka olisi ollut vapaana kuunneltavaksi heti. Yön kantaja vaikutti ihan kelpo vaihtoehdolta, joten otin sen kuunteluun vähän ajatuksella "meneehän tämä paremman puutteessa". Ehkä ennakkoasenteeni vaikutti taustalla jopa siinä määrin, että minusta tämä kirja ei ollut mitenkään erityisen hyvä tai mukaansatempaava.

Yön kantaja kertoo Amanda Aaltosesta, jonka tie kulkee irtolaistytöstä kuumailmapallolentäjän matkassa Pariisin kaduille ja sieltä koti-Suomeen Seilin sairaalasaarelle parantumattomasti mielisairaaksi luokiteltuna. Amanda on monella tapaa erilainen kuin muut, ja kotiseudullaan hänet tunnetaankin Hassu-Amandana. Vielä Seilin saarellakaan, eristyksissä kaikesta ulkomaailmasta, Amanda ei ole valmis sopeutumaan yhteisiin sääntöihin ja määräyksiin, sillä hän aikoo vielä palata takaisin maailmalle. Ajan jatkuessa Seilin saarella hän oppii pakenemaan omaan maailmaansa.

Amandan tarina on tarina, joka voisi koskettaa tai ainakin herättää jotain tunteita. Minä en kuitenkaan tuntenut mitään erityistä, kunhan kuuntelin. Tietysti moni asia oli tuntui epäreilulta, tarpeettoman tunteettomalta ja karskilta, mutta syvälle ihon alle meneviä reaktiota en tuntenut. Amandasta hahmona en juuri pitänyt. Seilin saari kuitenkin oli mielenkiintoinen miljöö. Myös kuvaus mielenterveysongelmien hoidosta 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa oli kiinnostavaa, sillä kuvaus saarella asuvien potilaiden ja heidän hoitajiensa arjesta oli minulle uudenlainen näkökulma aiheeseen.

♠♠♠

6 kommenttia:

 1. Minulle Yönkantaja oli todella mieluista luettavaa. Kaikki jotenkin mielestäni loksahti paikalleen. Erityisesti Seilin saari viehätti. En ole siellä käynyt, mutta kirja luettuani haluaisin vierailla siellä näissä Yönkantajan paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla saattoi kyllä tuo äänikirja formaattina olla sellainen, että se vaikutti paljonkin kokemukseen. Hovatta ei oo oikein mun suosikkilukijoita, mutta oli tässä kyllä juonenkin kannalta sellaista, että ei oikein vienyt mukanaan.

   Poista
 2. Ihana kirja ja Seilissä olen käynyt. Saarella on mielenkiintoinen menneisyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seilissä olisi kyllä kiinnostavaa käydä! Ehkä ensialkuun voisi lukea paikasta hieman lisää.

   Poista
 3. Minä pidin tästä kovasti ja nautin kirjan kielestä. Ja olin vaikuttunut naisten kohtaloista, joista Amandan tarina perustuu oikeasti eläneen naisen elämään, ainakin jossain määrin. Luin tämän painettuna kirjana, enkä osaa sanoa, miten se taipuu kuunneltavaksi monine aikatasoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs muistanutkaan, vaikka kuullut olinkin, että Amandan tarinan taustalla on tosipohjaa. Aikatasot eivät kuuntelun kannalta olleet haastavia, mutta muuten juoni ei oikein vetänyt. Ehkä lukijallakin oli vaikutuksensa, sillä Hovatta ei lukeudu suosikkeihini.

   Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.