torstai 4. heinäkuuta 2019

Kesäkuun luetut ja puolivuotiskatsaus kirjavuoteen 2019

 Kesäkuun luetut

Kesäkuussa musta tuntui aika usein, että en ehdi mitään. En ehdi lukea haluamiani kirjoja, tehdä mitään kivoja kesäjuttuja, liikkua tai palautua arjesta. Siksi olenkin hämmästynyt siitä, että kesäkuussa ehdin lopulta lukemaan 9 kirjaa (joista toki kaksi on sarjakuvia). Missä välissä sen tein? Musta nimittäin tuntui siltä, että tenttikirjat söi kaiken ajan mitä töiltä jäi. Luin nimittäin kesäkuussa muun lisäksi myös 3 tenttikirjaa, sillä kävin viime viikolla tekemässä vapaavalintaisiin opintoihini liittyvän tentin. Suoraan sanottuna pelkään, että en päässyt siitä läpi, mutta odotan edelleen tuloksia. Siksi olenkin nyt luopunut ajatuksesta, että suorittaisin kesällä toisenkin kirjatentin. Jätän sen syksyyn, vaikka aionkin kesällä jo aloitella siihen lukemista.

Kesäkuussa lopulta ehdin tekemään myös kivoja asioita, kuten käymään uimassa, hengailemaan kavereiden kanssa ja juhlimaan äitin 50-vuotissynttäreitä juhannuksena. Valmistelutouhut tenttistressin ohessa ei tosin olleet kovin kivoja. Mutta oli kiva tavata sellaisiakin sukulaisia, joita en ollut nähnyt kunnolla oikein koskaan. Herkkuja tuli kyllä syötyä niin, että tuntuu vieläkin turvottavan.. 😅 Viime viikonloppuna kävin myös tutustumassa itselleni vieraaseen kirjastoon, mikä on aina kiinnostavaa. Yksi kesän tavoitteistani onkin, että kävisin tutustumassa muutamaan lähialueen kirjastoon.

Museolla.
Kesäkuussa luin siis 9 kirjaa plus tenttikirjat. Omia valintojani olivat:

Ruth Ware: Nainen hytissä 10
Kaari Utrio: Kirstin
Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus
Anna-Leena Härkönen: Juhannusvieras (uusintaluku)
Anna Karhunen ja Tiia Rantanen: Kaverin puolesta kyselen
Katja Kallio: Yön kantaja 

Koska heinäkuussa en aio lukea niin paljon tenttikirjoja, niin pääsen nauttimaan vapaammasta lukemisesta. Parin viikon päästä koittaa myös odotettu kesäloma, joka on ensimmäistä kertaa 4 viikkoa. Se tuntuu tällä hetkellä niin uskomattomalta ajatukselta, että en oikein tiedä miten osaan niin pitkään ollakaan poissa töistä! Vähän suunnitelmia olenkin jo tehnyt ja instan puolella niistä varmaan ajantasaisesti kerronkin, jos jotain jopa onnistun toteuttamaan.

Puolivuotiskatsaus kirjavuoteen 2019

Olen nähnyt etenkin instan puolella puolivuotiskatsauksia kuluvaan lukuvuoteen, joten halusin itsekin tutkailla tähän mennessä lukemiani kirjoja tilastollisesta näkökulmasta. Suuria yllätyksiä ei eteen tullut, joskin lukemieni kirjojan määrä vähän yllätti, vaikka olenkin aina kuukauden luettuja summatessani tiedostanut lukeneeni ahkerasti.

Tähän mennessä olen vuonna 2019 lukenut 56 kirjaa, joista
- 4 on ollut tenttikirjaa
- 20 äänikirjaa (äänikirjojen osuus lukemieni kirjojen joukossa tuntuukin olevan kasvussa)
- 8 tietokirjaa (luku ei sisällä tenttikirjoja)
- 44 kaunokirjallista teosta

Kertomakirjallisuudessa on ollut kivasti edustettuna eri genrejä, joitain runsaammin ja joitain vain yhden kirjan verran. On sekin kuitenkin jotain ja vaihtelu virkistää ja myös avartaa. Lukemiani genrejä oat olleet historia, viihde (sis. romantiikka), dekkarit ja jännitys (joiden kulutus on noussut etenkin tarjolla olevien äänikirjojen myötä), scifi ja fantasia. Moni kirja on ollut sellaisia, että niitä ei oikein voi mihinkään genreen edes lokeroida, eikä tarvitsekaan voida.

Lukuhaasteiden tilanne on seuraavanlainen
- klassikkohaaste tammikuussa: 1 kirja (heinäkuussa tulee toinen klassikkohaaste, johon osallistun)
- Seinäjoen kirjaston nojatuolimatkailuhaaste: 11 kirjaa (en ehtinyt kesäkuussa lukea siihen mitään, mutta heinäkuussa aion korjata asian)
- Montgomery-haaste: 0 (klassikkohaasteeseen aion lukea Montgomerya, joten saan kolme kärpästä yhdellä iskulla, kun saan samalla myös uuden maan nojatuolimatkailtua)

Tähän mennessä vuoden parhaiden kirjojen joukosta helpommin tulee mieleen Michelle Obaman upea omaelämäkerrallinen teos Minun tarinani. Myös Kathryn Stockettin Piiat on jäänyt mieleeni voimakkaasti. Onnistuin kuin vahingossa listaamaan top10 luetut, kun selailin blogiani, mutta nyt kun tarkemmin mietin, niin top-listalle voisi nostaa vaikka mitä muutakin. Siksi en alakaan niitä tähän listaamaan. Aina ei edes huomaa heti kirjan luettuaan, että se piirtyy mieleen tai siitä kehkeytyy ajan oloon itselle vielä todellinen helmi. Siksi paremmuusjärjestykseen laittaminen tuntuukin hieman hölmöltä ajatukselta tässä vaiheessa, vaikka joitain erityissuosikkeja voikin esiin nostaa helposti.

Tästä on hyvä jatkaa vuoden toista puolikasta uusien maailmojen parissa. Toivottavasti siitä tulee yhtä antoisa ja onnistunut kuin tästä ekasta puolikkaasta. Lukuiloa kaikille!

4 kommenttia:

  1. Onnistuitpa sinä olemaan tehokas ja saamaan paljon aikaan kesäkuussa! Onneksi voit löysätä nyt heinäkussa ja kunnon lomakin on tulossa :) Me ollaan lomilla juuri nyt, ja maisemanvaihdos on tehnyt hyvää. Saa nähdä teenkö jonkun reissupostauksen myöhemmin.

    Mähän sitten suljin blogin instatilin, vaikka bookstagram on tosi ihana, mutta ongelma on, että se on aivan liian koukuttava... ja sitä hukkuu niihin lukuvinkkeihin eikä ehdi koskaan lukea! :) Nyt kyllä käytän ainakin vähän henk.koht. instatiliäni @minuzki, mutta kun kaiken lisäksi ostin hajoavan älypuhelimen tilalle aivan järkyttävän mummopuhelimen, ja oon joutunut lisäämään kuvat tietokoneelta, niin se on tosi hankalaa, kuten instan käyttö tietokoneella muutenkin... Kaikkeen sitä ryhtyy - en tiedä selviääkö näin älyvapaasta elämästä enää, kun oli jo tottunut älypuhelimeen?! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt heinäkuun puolelle päästyä tuntuu, että kesäkuun tehokkuus kostautuu ja tekisi mieli vain olla tekemättä yhtään mitään. Onneksi loma on jo ihan ovella! Mä kävin tänään tekemässä pienen reissun Annen taidekahvilaan Karviaan. Oli tosi kiva paikka, joten jos kuljette alueella, niin kannattaa poiketa siellä. Itse hämmästyin tosi paljon, kun sinne olikin vain vähän reilun puolen tunnin ajomatka!

      Oot kyllä tehnyt ainakin mun silmissä rohkean tempun luopumalla älypuhelimesta! Mä en varmaan samaan pystyisi. Olen kyllä ajatellut, että lomalla oikeasti teen asioita ja annan puhelimen olla, mutta saa nähdä miten se toteutuu. Ainakin tänään tuo kahvilareissu meni kivasti asiaan keskittyen, vaikka puhelimella toki kuvia otinkin.

      Insta tosiaan on aivan liian koukuttava. Siellä saa yhtäkkiä aikaa hurahtamaan vaikka kuinka ja se alati paisuva lukulista on kyllä melkoinen! Mutta toisaalta tykkään sen mahdollistamasta helposta viestinnästä ja kirjakuvien katselu on myös aika rentouttavaa. :)

      Poista
  2. Oletpa lukenut paljon alkuvuonna, yli viisikymmentä. Myös tuo kesäkuun yhdeksän kirjaa on hyvä saavutus. Itse olen lukenut noista sinun kesäkuun kirjoista Härkösen Juhannusvieraan ja Kallion Yön kantajan. - Ihania lomapäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä tämä määrä hämmästyttää itseä aikalailla. :D

      Ja kiitos, odotan lomaa jo niin paljon, että melkein pelkään lataavani siihen jo liikaakin odotuksia. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.