tiistai 29. elokuuta 2023

Kirjahyllyn salaisuus

Frida Skybäck: Kirjahyllyn salaisuus
293 s., WSOY 2023
alkup. Bokskåpets hemlighet, 2020
suom. Annamari Typpö

Kirjahyllyn salaisuus on niin sanottu herätelaina, jollaisia enää nykyään harvoin teen. Lukemiseni on toisinaan hieman liiankin varauspainotteista ja löytämisen ilo lähinnä kaukainen muisto, mutta tässä kirjassa oli niin kaunis kansi ja ihan kiinnostavan oloinen juoni, joten pakkohan se oli palautuskärrystä napata lainalle.

Kahdessa aikatasossa liikkuva juoni kertoo uraa luovasta kiireisestä Rebeckasta ja hänen isoäidistään Annasta, jonka luokse tyttärentytär kiireistään huolimatta säntää, kun kuulee Annan joutuneen sairaalaan. Isoäidin talolle saapuessaan hän toteaa, että tämä on tainnut olla paljon huonommassa kunnossa kuin Rebecka on oivaltanutkaan. Talo kaipaa kunnostusta ja perusteellista siivousta, ja siivotessaan Rebecka tulee löytäneeksi laatikon, jonka sisältö herättää hänen uteliaisuutensa.

Annan vaiheiden kautta liikutaan 1940-luvulle, jolloin Eurooppa eli mullistuksen vuosiaan. Myös Annan elämää koskettaa juutalaisten pakolaisten salakuljetukset Ruotsin puolelle turvaan. Politiikka sanelee paljon kaikilla elämänaloilla, ei pelkästään yhteiskunnallisesti. Kun hyvän perheen tytär kohtaa italialaistaustaisen maahanmuuttajanuorukaisen, alkaa hän kyseenalaistaa hänelle syötetyt aatteet ja vanhempiensa periaatteet. Kirjahyllyn salaisuudessa voisi olla aineksia oikeasti aika mielenkiintoiseen sukutarinaan, mutta loppujen lopuksi kokonaisuus on aika viihteellinen ja kevyt.

Minä sinänsä pidin tästä kirjasta, sillä juoni on ihan sujuva ja hahmot helposti lähestyttäviä. Rebeckan hahmoa tosin hieman vierastin, sillä hän tuntuu olevan vähän liiankin näpsäkkä ja kätevä kaikessa mihin ryhtyy. Asiat tuntuvat sujuvan epärealistisen helposti ja vastoinkäymiset ohitetaan vauhdilla, mikä mahdollistaa sen, että juoni todella etenee rivakasti ja isojakin päätöksiä tarinan edetessä nähdään. Odotin tältä kirjalta hieman jotain vakavampaa ja koskettavampaa otetta, joten jos olisin oivaltanut tarttuvani viihteelliseen romaaniin, ehkä lukukokemuskin olisi ollut hieman erilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.