sunnuntai 6. elokuuta 2023

Billy Summers

Stephen King: Billy Summers
19 h 52 min., Tammi 2022
alkup. Billy Summers, 2021
suom. Ilkka Rekiaro
lukija: Toni Kamula 

En ole pitkiin aikoihin lukenut Stephen Kingin kirjoja, vaikka lukemistani olen kyllä pitänyt. Nyt kuuntelin äänikirjapalvelusta Billy Summersin ja vaikka kirja oli pitkä, viihdyin joka minuutin ajan. Kirja kertoo salamurhaaja Billy Summersista, jonka on määrä tehdä vielä viimeinen keikka ennen vetäytymistään eläkkeelle. Hänelle tullut keikka pitää sisällään piirteitä, jotka jo lähtökohtaisesti epäilyttävät, mutta ruhtinaallinen palkkio saa hänet tarttumaan tehtävään.

On mielenkiintoista kuunnella, miten salamurhaaja luo itselleen peiteidentiteetin operaatiotaan varten ja elää roolia täysillä, vaikka inhimillinen puoli hänessä pohtiikin miten väärin on harhauttaa täysin juttuun kuulumattomiakin ihmisiä. Uudet naapurit ja etenkin heidän lapsensa, kun ottavat kirjailijaksi tekeytyneen miehen avosylin vastaan. Roolinsa mukaisesti Billy myös kirjoittaa kirjaansa, joka näyttää hänestä aivan uusia puolia. Levoton lapsuus ja vuodet armeijan palveluksessa ovat jättäneet jälkensä. Hän alkaa pohtia elämäänsä aiempaa enemmän.

Kirjan kirjoittaminen kirjan sisällä oli mielestäni mielenkiintoinen sivujuonne ja kurkistus päähenkilön elämään. Ylipäätään Billy Summersista on ammatistaan huolimatta helppo pitää. Hän on jämpti, pitää sen minkä lupaa, käyttäytyy salamurhia lukuunottamatta moitteettomasti ja on sosiaalisesti taitava. Ehkä sosiaaliset taidot ovat myös hänen taakkansa, sillä hän tutustuu helposti ja jättää taakseen koko joukon pettyneitä ihmisiä, jotka luulivat hänen välittävän oikeasti. Ja välittäähän hän, mutta kuka sitä uskoo, kun vyyhti purkautuu?

King osoittaa jälleen taitavuutensa tarinankertojana. Hän osaa kirjoittaa psykologisesti tarkkanäköisiä tarinoita. Lukiessa toisinaan jopa unohtaa lukevansa jännäriä tai kauhua, kun ihmissuhdekuviot ja elämän arkiset vaiheet vievät tarinaa eteenpäin. Täytyy ottaa kuunteluun muutakin Kingin  tuotantoa, sillä tämä oli hurjan hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.