sunnuntai 13. elokuuta 2023

Hyvää iltaa

Milla von Plato: Hyvää iltaa
240 s., WSOY 2023
kansi: Martti Ruokonen

Bongasin töissä kirjoja hyllyttäessä Milla von Platon kirjan Hyvää iltaa, joka herätti huomioni ensin kannellaan ja sitten takakannellaan. Hyvää iltaa kertoo 1990-luvun lamavuosista ja niiden kauaskantoisista vaikutuksista, ihmissuhteista ja nyky-yhteiskunnasta.

Maija on lapsuus- ja nuoruusvuosiaan lama-aikana viettänyt kätilö, joka on jäänyt määräaikaisten työsuhteiden loukkuun. Lapsuudenperheen taloudellisen tilanteen mullistuminen lamavuosina iskosti häneen ajatuksen, että mitään ei kannata omistaa, koska silloin on jotain mitä menettää. Elämä rullaa tasaista rataansa työvuorojen välillä, mutta poikkeuksen arkeen tuo muistisairauden verhoon yhä tiukemmin jäävä iäkäs Aili, joka oli Maijalle lapsena jonkinlainen turvahahmo. Sittemmin Maijasta on tullut Ailin turva, ihminen jolle soittaa muun maailman yhtäkkiä hämmentäessä liikaa.

Pidin tästä kirjasta todella paljon ja tämän myötä minua myös jonkin aikaa vaivannut lukujuminpoikanen antoi periksi. Teksti on helppoa ja sujuvaa, sen virtaan on helppo solahtaa. Nautin erityisesti myös aivan tavallisen arkielämän kuvauksesta nykyajassa tai lähimenneisyydessä, sillä olen viime aikoina kuunnellut jännitystä, historiaa ja maagisen realismin elementtejä sisältävää kirjallisuutta. Arkielämän kuvaus tuntui sen jälkeen todella kotoisalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.