tiistai 15. toukokuuta 2018

Kylmien kyytimies

Antti Tuuri: Kylmien kyytimies
7 h 11 min., Otava 2015
alkup. 2007
lukija: Taneli Mäkelä

Kuuntelin aiemmin keväällä Antti Tuurin teoksen Taivaanraapijat, joka kertoo Jussi Ketolan vaiheista Amerikassa 1900-luvun alussa. Kylmien kyytimies kuvaa Jussin vaiheita tämän palattua Etelä-Pohjanmaan lakeuksille. On kulunut muutamia vuosia, Jussi on perustanut perheen ja hän on kolmen lapsen isä.

Eletään kevättalvea 1918. Jussi Ketola on kuljettamassa hevosellaan heinäkuormaa asemalle, kun valkoisen armeijan upseeri pakottaa hänet aseella uhaten hevosineen junaan, joka matkaa kohti Tamperetta. Jussilla ei ole vaihtoehtoja ja hän päätyy sisällissodan keskeisenä näyttämönä olevan Tampereen alueelle kylmien kyytimieheksi kuljettamaan kaatuneiden ruumiita.

Jussi Ketola on rauhallinen mies, joka kaihtaa aseellisia selkkauksia ja haluaa mielellään pysytellä tapahtumista sivussa. Sodassa kuitenkin tapahtuu paljon sellaista, joka jättää Jussiin pysyvät jäljet. Sota, Tampere, aatteelliset erimielisyydet ja mielivaltaisuus näyttäytyvät tässä kirjassa kirkkaassa valossa niin päähenkilölle kuin lukijallekin. Antti Tuuri on kirjoittanut vahvan teoksen, joka jää mietityttämään.

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Olen lukenut tuon Taivaanraapijat, josta pidin kovasti, eli tämänkin haluan ehdottomasti lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Teos on sikäli "ajankohtainen", että juurihan sisällissodan päättymisestä tuli täyteen 100 vuotta. Olen viime aikoina tykästynyt Tuuriin kovasti, joten varmaan jossain vaiheessa jatkan hänen kirjojensa parissa. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.