tiistai 25. huhtikuuta 2023

Nurmettuva tie, päättyvä polku

Markku Mantila: Nurmettuva tie, päättyvä polku
Peräseinäjoki-trilogia, osa 3
14h 47min., Docendo 2022
lukija: Jussi Puhakka

Markku Mantilan hieno Peräseinäjoki-trilogia on tullut päätökseensä Nurmettuvan tien, päättyvän polun myötä. Siinäkin pääosassa on politiikan konkari Allan Lauttamus, joka pääsee näyttämään osaamistaan aivan uudella tavalla. Kirjan tapahtumat saavuttavat 2000-luvun, joten trilogian aikana ehtii tapahtua paljon kaikenlaista niin politiikan ja yhteiskunnan saralla kuin henkilöhahmojenkin elämissä.

Kuten sarjan edellistä osaa käsittelevässä postauksessa kirjoitin, on tämä trilogia sellainen, johon pitää tutustua itse, jotta voi ymmärtää sen koko yhteiskuntaa luotaavan ulottuvuuden. Mantila tuo yhteiskunnalliset muutokset onnistuneesti esiin yksilöiden kautta. Hahmoissa riittää monipuolisuutta, he ovat inhimillisiä ja värikkäitäkin persoonia.

Jos kaipaat luettavaksesi jotain juurevaa ja yhteiskuntaa luotaavaa, suosittelen tätä trilogiaa. Itse pidin myös miljööstä, joka rakentuu pitkälti Peräseinäjoen ja Seinäjoen alueelle. Kumpikin on minulle tuttuja, joten mikäs niissä viihtyessä. Äänikirjatoteutuksen puolesta on pakko sanoa, että Jussi Puhakka sopii aivan erinomaisesti lukijaksi näihin kirjoihin, sillä hän tavoittaa onnistuneesti pohjalaisen puheennuotin silloin, kun sitä tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.