maanantai 1. toukokuuta 2023

Lukupiirikirja: Annan nuoruusvuodet

L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
11h 19min., Saga Egmont 2019
alkup. Anne of Green Gables, 1908
1. suomenkielinen painos v. 1920
suom. Hilja Walldén (Vesala? Verkkokirjaston tiedoissa Walldén)
lukija: Maija Risannen

Lukupiirimme kokoontuu huomenna viimeistä kertaa ennen kesätaukoa. Käsittelemme silloin ulkomaisia tyttökirjaklassikoita, joita oli tarjolla kolmea eri vaihtoehtoa (useampia niteitä kutakin) ja kukin sai valita mieluisensa. Itse valitsin Annan nuoruusvuodet, sillä muut piiriin valikoimani vaihtoehdot olivat Pikku naisia ja Pieni runotyttö ovat jo entuudestaan tuttuja, mutta Anna-sarjaan sain vasta nyt ensikosketuksen.

Ihastuin kovasti Alcottin Pikku naisiin jo teini-iässä, mutta jostain syystä Montgomeryn kirjat jäivät ennen aikuisikää lukematta. Ehkä kirjaston ikivanhat niteet eivät olleet riittävän houkuttelevia, muuta syytä en keksi, sillä historia kiinnosti jo silloin. Kuuntelin Annan nuoruusvuodet äänikirjana ja täytyy sanoa, että suorastaan lumouduin. Onhan kirjassa jonkin verran "aikansa tuotetta", mutta voi että miten ihana kirja tämä kuitenkin oli!

Orpotyttö Annan tarina lienee monelle tuttu, mutta lyhyesti: sisarukset Marilla ja Matthew Cuthberg ottavat Annan kasvatikseen Vihervaaran taloon. Kaikki käy erehdyksen kautta, sillä he toivoivat kasvatiksi poikaa, mutta lopulta Annan sulattaa aitoudellaan heidän ja monen muunkin sydämet. Elämässään jo kaikenlaista kokenut Anna on kerta kaikkiaan valloittava persoona, jolle sattuu ja tapahtuu. Hän kokee asian kuin asian voimakkaalla tunteen palolla ja löytääkin useita sukulaissieluja, kuten hän itse tapaa sanoa.

Siinä missä Anna valloittaa, niin valloittaa myös Vihervaaran ja lähitienoiden miljöö. Annan kuvailemana kaikki tuntuu ihastuttavan kauniilta, kukoistavalta ja hyvin hoidetulta, joskus jopa melkein taianomaiselta. Niissä maisemissa viihtyy ja niihin haluaa myös palata. Tulen varmasti kuuntelemaan myös sarjan seuraavan osan piakkoin.

4 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa! Itse rakastan Montgomeryn kirjoja ja olen lukenut kaikki suomennetut + englanniksi hänen elämäkertansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kyllä lumosi aivan yllättävällä tavalla. Olen lukenut Runotyttöjä, mutta niissä ei ole tullut näin voimakasta efektiä.

      Poista
  2. Olisipa ihanaa päästä lukemaan Anna-sarjaa taas ensimmäistä kertaa! :D Sinulla on edessäsi vielä paljon ihania hetkiä sarjan parissa <3

    Vaikka Pikku naisia olikin ensimmäisenä johdatuksenani tyttökirjojen maailmaan, pidän kuitenkin Montgomeryn kirjoista enemmän kuin Alcottin. Niissä on jotenkin vähemmän moralisoiva kertoja, ja eteenkin Montgomeryn sivuhahmot ovat aivan loistavia, värikkäitä tyyppejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin uskon, että edessä on monia ihania hetkiä. Vaikka vanhoihin suosikkeihin palaaminen on aina mahtavaa, niin on paljon jännittävämpää tutustua johonkin ihan uuteen ja vieläpä ihastua siihen niin paljon kuin minä Vihervaaran Annaan :D

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.