sunnuntai 21. toukokuuta 2023

Niin kuin muutkin herrat

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat
224 s., Karisto 2023
kansi: Tuija Kuusela

Tiesitkö, että Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri oli suomalainen Agnes Sjöberg? Minä muistin joskus kuulleeni nimen, mutta siinä kaikki. Terhi Rannelan uusin romaani kertoo Agnes Sjöbergin matkasta Kauhajoelta maailmalle, ensin Saksan yliopistoihin opiskelemaan ja sitten takaisin koti-Suomeen ammattia harjoittamaan. Vaikka romaani onkin kaunokirjallisuutta, pohjautuu se Sjöbergin todellisiin elämänvaiheisiin hyvin uskollisesti.

Agnes Sjöbergin oli itse raivattava polkunsa ja näytettävä epäilijöille, että myös naisesta on tekemään eläinlääkärin työtä. Hänen tiensä ei ollut millään mittapuulla helppo, sillä hän joutui sietämään niin opiskelutovereidensa pilkkaa kuin myöhemmin kollegoidensa ilkivaltaa ja ulkopuolelle sulkemista. Sjöberg tunnettiin taitavana eläinlääkärinä ja hän teki myös eläinlääketieteen kannalta uraauurtavia tutkimuksia, mutta en silti voi olla miettimättä olisiko hän voinut olla vieläkin maineikkaampi, jos olisi todella voinut laittaa koko potentiaalinsa osaamiseensa sen sijaan, että joutui jatkuvasti taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Ansaitsemansa täyden tunnustuksen hän on saanut vasta paljon kuolemansa jälkeen.

Terhi Rannelan romaani on todella mielenkiintoinen ja tulin oikein imaistuksi mukaan Agnesin matkaan ja eläinlääketieteen historian vaiheisiin. Rannela kirjoittaa jälkisanoissaan valinneensa episodiromaanin muodon, koska Sjöberg oli jo kirjoittanut omat muistelmansa,  ja mielestäni se on oivallinen ratkaisu. Oli todella kiehtova lukukokemus kaikin puolin, suosittelen! Jossain kohtaa tekisi mieli lukea Sjöbergista lisääkin, sillä hän kyllä jäi ihmisenä kiinnostamaan.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mielestäni tämä kirja on saanut aivan liian vähän huomiota ja toivoisin että mahdollisimman moni tarttuisi tähän kirjaan :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.