tiistai 9. toukokuuta 2023

Törmäyskurssi

Beth O'Leary: Törmäyskurssi
12h 55min., WSOY 2022
alkup. The Road Trip, 2021
suom. Taina Wallin
lukijat: Maija Lang ja Anssi Niemi

Otin pitkästä aikaa käyttöön maksullisen äänikirjapalvelun, jota olen mielinyt jo pidemmän aikaa, kun kirjaston valikoiman kiinnostavat alkaa olla kaluttu. Olen kuunnellut Beth O'Learyn Kimppakämpän ja Vaihtokaupan äänikirjoina ja pitänyt niistä, joten otin pidemmän aikaa lukuvuoroaan odotelleen Törmäyskurssin kuunteluun. Täytyy sanoa, että tällä kertaa petyin.

Addie on sisarensa Debbien kanssa matkalla ystävän häihin Skotlantiin. Ajomatkasta on suunniteltu kaikkien aikojen road trippiä, mutta suunnitelmat heittävät kuperkeikkaa, kun toinen auto törmää heidän peräänsä. Kolariauton kuljettajaksi paljastuu Addien eksä Dylan ja tämän paras ystävä Marcus, jotka ovat matkalla samoihin häihin. Porukka sulloutuu lopulta Addien pikkuiseen autoon, jossa tunnelma kiristyy välillä äärimmilleen. Samaan aikaan Addie miettii, onko Dylan todella niin muuttunut kuin miltä vaikuttaa.

Törmäyskurssi on niin kaoottinen tapahtumasarja, että melko pian lakkaa huvittamasta. Matka ei etene mihinkään, porukka kohtaa koko ajan uusia vastoinkäymisiä ja he tuntuvat olevan koko ajan auttamattomasti enemmän ja enemmän myöhässä aikataulusta. Vastoinkäymisiä on jopa niin paljon, että kaikki loppukin uskottavuus karisee. Kuuntelin kirjan loppuun lähinnä siinä toivossa, että teos vielä yllättäisi positiivisesti.

Olen pitänyt O'Learyn kirjoissa kahden kertojaäänen vaihtelusta ja erilaisten näkökulmien esiin tuomisesta, mutta sekään ei auta pelastamaan kerta kaikkiaan kömpelöä juonta. Katsoin juuri teoksen saamia kommentteja äänikirjapalvelun muilta käyttäjiltä, ja hyvin samanlaisia mietteitä näytti olevan sielläkin. Olin jo suunnitellut, että kuuntelen hänen uusimman teoksensa tässä lähiaikoina, mutta enpä taida sittenkään pitää kiirettä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.