tiistai 14. helmikuuta 2023

Yksi kevät

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät
4h 37min., WSOY 2019
lukija: Kati Tammensola

Laura Lähteenmäen Yksi kevät on ollut lukulistallani pitkän aikaa ja olen miettinyt äänikirjan kuunteluakin. Nyt aika tuntui oikealta tälle kirjalle ja kuuntelin tämän parissa päivässä.

Yksi kevät kertoo kevättalvesta 1918 nuorten tyttöjen silmin. Aada ja hänen ystävänsä työskentelevät punaisten kenttäsairaalassa vailla sen kummempaa koulutusta. Tyttöjen joukkoa johtaa voimakastahtoinen Linda, joka tuntuu tietävän muidenkin puolesta kaiken tarpeellisen. Hyvin pian niin Aada kuin muutkin saavat huomata, että sota ei olekaan ihan niin läpihuutojuttu kuin he olivat kuvitelleet. Kun loukkaantuneita kannetaan sisälle kiihtyvällä tahdilla ja tuttujakin kasvoja nähdään heidän joukossaan, on todellisuus yhtäkkiä kauheampi kuin tytöt osasivat kuvitellakaan.

Yksi kevät on kuvaus ideologiasta ja sen murtumisesta, mutta toisaalta ja ehkä sitäkin enemmän kuvaus toiveesta saada oikeutta ja parempi huominen. Jotenkin kuvaus kuitenkin kaiken kaikkiaan jäi aika pinnalliseksi, vaikka päähenkilöt kohtaavat kovia paikkoja ja joutuvat kasvokkain pelottavien asioiden kanssa. Mielenkiintoinen kirja tämä joka tapauksessa oli, hieman erilainen tarina kuin useimmat aiheesta lukemani.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.