Kirsi Hiilamo & Heli Pruuki: Aina tytär, aina äiti - Aikuisen naisen suhde omaan äitiin
184 s., Kirjapaja 2020
kansi: Sanna-Reeta Meilahti
Olen etenkin viime vuosina pohtinut paljon omaa äitisuhdettani ja samalla laajemminkin paikkaani sukupolvien ketjussa. Millainen äiti minut on kasvattanut, entä hänet? Minkälainen elämänpolku oli isoäitini isoäidillä? Itse en ole äiti, mutta luulen, että jokainen kasvattaja kantaa mukanaan kaikuja jopa sukupolvien takaa. Ei niitä välttämättä mitenkään tunnista, mutta jokainen kasvattaja jättää jälkensä. Jokainen poimii omaan tekemiseensä vaikutteita omista kokemuksistaan, hyvistä ja huonoista - mikä oli hyvin, mitä itse ei halua toistaa.
Kun tämä Hiilamon ja Pruukin teos aikuisen naisen äitisuhteesta ilmestyi, kiinnostuin aiheesta oitis. Oma äitisuhteeni ei aina ole helpoin mahdollinen. Olemme äitini kanssa ihmisinä hyvin erilaisia, mikä osaltaan aiheuttaa kitkaa. Parhaiten meillä menee, kun ei nähdä liian usein, sillä muuten voi puhjeta myrsky. Vuosien varrella on puolin ja toisin tapahtunut asioita ja sanottu sanoja, jotka ovat loukanneet ja haavoittaneet. Kuitenkin etenkin lapsuudestani muistani paljon hyviä hetkiä, miten hauska ja kekseliäs ja elämäniloinen äiti oli. Niistä hetkistä olen kiitollinen. Äitisuhde, samoin kuin muutkin ihmissuhteet, muuttuu ja muovautuu elämän varrella, ja se pitää vain hyväksyä.
Aina tytär, aina äiti herätti minussa valtavasti ajatuksia, sillä äitisuhteen moninaisuus on kuvattu tässä teoksessa mielestäni todella hyvin. Kantava ajatus on äitisuhteen erityisyys, se, että suhde omaan äitiin on yksi naisen elämän keskeisimpiä ihmissuhteita. Äitisuhde vaikuttaa monesti muihin ihmissuhteisiin mutta myös omaan identiteettiin. Tunnistan sen omalla kohdallani ainakin osittain. Näistä asioista olisin mielelläni lukenut laajemminkin, sillä alle 200 sivua käsittävä kirja jää ehkä tietyllä tavalla hieman suppeaksi. Tuntuu, että tässä vasta raapaistaan pintaa.
Aina tytär, aina äiti on sujuvalukuinen ja kiinnostava teos. Se sopii mielestäni hyvin työkaluksi oman äitisuhteen tarkasteluun, mutta myös luettavaksi ihan muuten vain.
Varmasti ajatuksia herättävä kirja. Myös minä ja minun äitini olemme ihmisinä todella erilaisia, suorastaan toistemme vastakohtia, mutta on meissä jotain samaakin. Äiti-tytärsuhde ei ehkä ole helpoin mahdollinen ihmissuhde, vaikka varmaan joillakin voi olla hyvinkin harmoninen äitisuhde. Kiinnostavaa on pohtia oman äidin ja edeltävien sukupolvien kokemuksia ja sitä, miten se kaikki on siirtynyt myös omaan elämään. Esimerkiksi vasta viime vuosina olen tajunnut, että äidin sotaorpous on vaikuttanut paljon minuunkin. Nuorempana luulin, että se on vain hänen oma kokemuksensa, joka on täysin erillään meidän muiden perheenjäsenten elämästä. Iän ja elämänkokemuksen myötä sitä alkaa hahmottaa asioita uudella tavalla.
VastaaPoistaItsekin olen vuosien myötä alkanut löytää äitisuhteessa, ja monessa muussakin tilanteessa, erilaisia näkökohtia. Enää en ole niin ehdoton, vaan osaan katsoa asioita eri puolilta. On palkitsevaa kyllä huomata oma henkinen kasvunsa. :)
Poista