Pirjo Tuomi: Kirjojen keskellä - Kirjastonhoitaja kaunokirjallisuuden asiantuntijana
165 s., Avain 2011
kansi: Jussi Jääskeläinen
Eilen kello 23.27 tapahtui jotakin merkittävää, sain nimittäin opinnäytetyöni teoriaosuuden valmiiksi! Syksyllä paneudun empiriaosuuteen, joten nyt on aika huilata hetken, vaikkakin ohjaajani kommentteja ja korjausehdotuksia vielä odottelen. Tuntuu kuitenkin todella hyvältä, kun tietää saavuttaneensa tavoitteensa ja pysyneensä aikataulussa. Opinnäytetyöni koskee asiakastyytyväisyyttä aikuisten kaunokirjallisuuden osaston suhteen. Materiaalia etsiessäni törmäsin tähän Pirjo Tuomen Kirjojen keskellä: Kirjastonhoitaja kaunokirjallisuuden asiantuntijana -teokseen, joka alkoi välittömästi kiinnostaa minua ammatillisesti muutenkin. Teos pohjautuu Tuomen omaan lisensiaatintutkielmaan vuodelta 2010.
Kirjojen keskellä kuvaa kirjastonhoitajuutta ammattina, alan koulutuksen sisältöjä kaunokirjallisuuteen liittyen, kaunokirjallisuuden asiantuntijuutta sekä niitä asioita, jotka tekevät kokoelmasta onnistuneen ja niitä tapoja, joilla kaunokirjallisuutta kirjastoista haetaan. Tuomi (s. 7) itse määrittelee aiheena olevan "kaunokirjallisuuden asema kirjastokontekstissa ja -- erityisvaatimukset kirjastoammatilliselle osaamiselle", mikä kyllä kiteyttää hyvin tämän kirjan luonnetta. Kyseessä on siis melkoisen tiivis paketti erilaisista asioista kirjastojen ja kaunokirjallisuuden maailmassa.
Kaunokirjallisuus on minulle oikea sydämen asia, kuten varmasti kaunokirjallisuuteen selkeästi painottuvasta blogistani voi päätellä. Kirjastonhoitajuus on minulle toinen tärkeä asia, sillä minulle kirjastonhoitajaksi opiskeleminen on tietynlainen kutsumusammatti. On siis sanomattakin selvää, että teos jossa yhdistyy nämä molemmat minun elämääni merkityksellisesti liittyvät asiat, kiinnostaa minua. Mielestäni tämä oli hyvin avartava lukukokemus, vaikka ei toisaalta minulle antanut ihan hirvittävästi mitään uutta tietoa. Aihepiiri on kuitenkin mielenkiintoinen, sillä se käsittelee myös esimerkiksi aineiston hankintaan ja asiakaspalvelussa ilmeneviin "osaamisvaatimuksiin" liittyvää problematiikkaa.
Minä näen tämän teoksen eräällä tavalla alan perusteoksena, johon kannattaisi ehdottomasti tutustua niin alan opiskelijoiden kuin ammattilaistenkin. Käsittelen opinnäytetyössäni muun muassa kokoelmatyön merkitystä ja kaunokirjallisuutta kirjastossa, joten olen viime viikkoina tullut huomaamaan, että kaunokirjallisuus ei olekaan mikään kovin simppeli juttu kirjastojen kannalta. Tietysti jokin näkemys tähän on minulla jo ollutkin olemassa työkokemuksen kautta, mutta aiheeseen perehtyessäni olen huomannut "jännittävän" tasapainottelun kaikenlaisten kaunokirjallisuuden kokoelmalle asetettavien vaatimusten välillä. Kirjojen keskellä on toimiva johdatus tähänkin aiheeseen, vaikka käsitteleekin nähdäkseni enemmän kirjastonhoitajuutta.
Jess, onnea opinnäytetyön teoriaosuuden palauttamisesta! Itse juuri viime viikolla sain palautettua geaduni esitarkastukseen, vielä pitää kirjoittaa siitä noin 6-sivuinen suomenkielinen tiivistelmä sekä korjailla vähän professorin palautteen mukaan.
VastaaPoistaTosi jännää kuulla, että pidät kirjastonhoitajaa kutsumusammattinasi! Se nimittäin lienee ammatti, johon harvemmin kuulee liitettävän kutsumusammatin titteliä. Mutta se on vain hienoa, että koet ammattisi niin!
Ai niin ja syy, miksi tulin käymään blogissasi tällä kertaa oli oikeastaan se, että mulla olisi sinulle haaste:
http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2014/05/sain-essielinalta-jo-ikuisuus-sitten.html
Kiitos! :) Ja onnittelut myös sinulle gradustasti! Hyvä me! :-)
PoistaNojuu, ihan varmasti harvemmin kuulee kenenkään pitävän kirjastonhoitajaa kutsumusammattinaan. Mutta hoitotyö kuin hoitotyö, kun eikö sitä sairaanhoitajaakin sanota kutsumusammatiksi, heh. ;D Kirjasto on paikkani, siltä ainakin hyvin vahvasti tuntuu. :)
Kiitti haasteesta, vastaan siihen mahdollisimman pian! :)