sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Gekko

Reijo Mäki: Gekko
e-äänikirja, 11 h 39 min., Otava 2018
alkup. Otava 2018
lukija: Ville Tiihonen
 
Kaipasin kuunneltavakseni jotain rikoskirjaa ja päädyin varaamaan Reijo Mäen uusimman Vares-dekkarin Gekko. Kyseessä on sarjan 29. osa, mutta minulle vasta kolmas Vares-dekkari, jonka olen lukenut. Aina välillä kuulee kommentteja, että Varekset eivät enää oikein jaksa kiinnostaa ja tarinat tuntuvat kiertävän samaa kehää. Minä kuitenkin pidin kovasti tästä kirjasta ja tarina vei mennessään, mihin tosin saattaa vaikuttaa sekin, että sarja on minulle kohtalaisen vieras.
 
Yksityisetsivä Jussi Vares saa tässä kirjassa tehtävän romanisuvun päämieheltä, joka pyytää Varesta etsimään kadonneen kummityttönsä. Kadonnut nuori nainen, Elssa Rothman, on lahjakas taiteilija, joka ei kummisedän tai muidenkaan ystävien, tuttavien tai sukulaisten mukaan taatusi olisi kadonnut vapaaehtoisesti. Vailla toimeksiantoa ollut Vares ottaa tehtävän hoitaakseen, sillä hän on tavannut kummisetä Karlo Vihtori Rothmanin jokin aika sitten muissa yhteyksissä. Selvittäessään Elssan tapausta Vares törmää monenlaisiin tyyppeihin ja pala palalta rakentaa Elssan katoamista edeltävistä tapahtumista palapelin, josta tuntuu löytyvän yhteyksiä myös varakkaan juristipariskunnan raakaan murhaan.
 
Gekko on otteessaanpitävä ja sujuvasti etenevä dekkari, joka marraskuisesta miljööstään huolimatta sopii täydellisesti kesälukemistoon. Gekkon juonenkäänteet ovat uskottavia ja riittävän monisyisiä, Vareksessa itsessään on tuttua särmää ja tarina keskittyy hyvin itse tapaukseen, vaikka tottakai lukija saa kuulla myös Luusalmen ja Pastorin kuulumisista eikä Vareksen naisjutuiltakaan vältytä. Sopiva kombo yksityisetsivän työtä ja siviilielämää siis. 
 
♠♠♠♠

4 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä. Olen ollut kirjaston varausjonossa, mutta kyllähän se tulee ainakin ennen marraskuuta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kirjastoissa tämä ei ole jostain syystä kerännyt taaskaan varausjonoa, niin kuin ei pari viimeisintäkään Varesta. En tiedä johtuuko siitä, että kirjat tuntuu ilmestyvän jotenkin vaivihkaa vai onko suosio laskussa.

      Poista
  2. Sille, joka ensimmäisen kerran lukee Mäen kirjan, niin nämä Vanhan Apteekin toilailut ja sanailut voivat olla mukavaa luettavaa. Itselleni, joka on lukenut jo muutaman kirjan, nämä Luusalmen touhut ja härskit vitsit alkavat tympiä. Suuri osa kirjasta on aiempien toistoa. Juoni toki on uusi ja onkin parempi tässä kirjassa verrattuna joihinkin aiempiin. Useimmat lukijat eivät juurikaan tunne Turkusäa, joten tarkat kuvailut Turun kaduista ja muista paikoista ei paljoa heille tarjoa verrattuna esim. itseeni, joka on asunut Turussa. Luin kirjan ja aika hyvä oli, kuitenkin edellämaintuin huomautuksin. Tämä paljumurha oli aika keskeisessä asemassa, mutta ainakin minulle jäi epäselväksi mitä siinä oli tapahtunut. Jaameksen osalta oli varmaankin helppo selvittää, että oli ollut mukana neloismurhasss, joten kiinnijoutuminen varmaa. Siitä kirja ei kertonut. Päinvastoin annettiin ymmärtää Jaameksen päöässeen kuin koira veräjästä. Tämä kuvio olisi voinut jäädä kirjasta pois. Paljumurhan kulku olisi pitänyt selvittää, vaikka itselläni kyllä oma epäily mitä siinä tapahtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, olen samoilla linjoilla ja kuten postauksessani kirjoitin, minulle vain muutamia Vareksia lukeneelle tietyt piirteet eivät ole vielä muuttuneet tympiviksi ja teosten tietynlainen samankaltaisuus ei ole alkanut häiritä.

      Itse en jäänyt kaipaamaan tarkempaa selvitystä paljumurhaan, sillä en pitänyt tätä niin dekkari-dekkarina kuin joitain muita - onhan tässä kuitenkin aimo annos viihdettä. Minullekin jäi mielikuva, että Jaames pääsi kuivin jaloin eteenpäin kaiken tapahtuneen jälkeen. Toisaalta sen jotenkin soi hänelle, olihan hän loppujen lopuksi aika harmiton tyyppi, joka olosuhteiden pakosta joutui hankaluuksiin.

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.