lauantai 5. tammikuuta 2019

Uusi vuosi, uudet haasteet

Uusi vuosi on tuonut tullessaan piristystä kirjallisuusintoon, sillä olen lukenut poikkeuksellisen ahkerasti. Blogin liittyminen instagramiin on myös piristänyt, sillä koen nyt olevani vahvemmin mukana kirjajutuissa. Olen myös löytänyt peräti kolme haastetta, joihin aion innokkaasti tarttua vuonna 2019! Viime vuosina olen pyrkinyt jättämään haasteet melko pitkälti pois, koska lukemisestani tulee helposti liian suunnitelmallista, mikä puolestaan himmentää lukuiloa. Nyt menen kuitenkin rohkeasti ja rennoin ottein uusiin haasteisiin.

Ihan ensimmäiseksi mainittakoon, että aion tänäkin vuonna osallistua kumpaankin Kirjabloggaajien klassikkohaasteeseen, joista ensimmäisen h-hetki on 31.1. ja jälkimmäisen 31.7. Kirjabloggaajien klassikkohaaste on jo muutaman vuoden ajan ollut ainoa haaste, johon olen ottanut osaa. Nuorempana luin paljonkin klassikoita, mutta nyt uutuudet ja nykykirjallisuus yleensä vievät sen verran paljon aikaa, että klassikot ovat jääneet paitsioon. Siksi tämä haaste on tarpeellinen minulle, sillä se varmistaa, että todella tartun vuoden aikana myös klassikoihin.

Lukemistoni keskittyy melko vahvasti kotimaisiin kirjailijoihin, ja käännöskirjallisuuteen tartun aniharvoin, vaikka se ei olekaan tietoinen valinta. Jotenkin vain aina ajaudun valitsemaan ja varailemaan kotimaisten kirjailijoiden teoksia, vaikka yleensä kyllä olen tykännyt "piipahtaa ulkomailla". Vuonna 2019 aion piipahdella ulkomailla enemmänkin, sillä Seinäjoen kaupunginkirjasto on  julkaissut alkaneelle vuodelle lukuhaasteen, jossa nojatuolimatkaillaan pitkin maailmaa. Haasteen tarkoituksena on lukea kirjoja 25 eri maasta. Matkustaa voi myös äänikirjojen avulla. Haastekohdan suorittamiseksi täytyy siis lukea vaikkapa saksalaisen kirjailijan teos tai Saksaan sijoittuva teos. Myös Suomi lasketaan mukaan. Tässä haasteessa on minulle todellakin tavoitetta ja olen jo melko varma, että en onnistu lukemaan kirjaa noin monesta eri maasta, mutta aion ainakin yrittää. "Suomen" sain juuri luettua, siitä lisää lähipäivinä.

Kolmas haaste, johon aion osallistua, on Matkalla Mikä-Mikä-Maahan -blogin Annan ideoima. Annan suosikkikirjailija on L.M. Montgomery, jonka esikoisteoksen Annan nuoruusvuodet julkaisusta tuli viime vuonna kuluneeksi 110 vuotta. Ideoimassaan haasteessa bloggaaja-Anna tahtoo kunnioittaa lempikirjailijansa arvoa Montgomery-lukuhaasteella, joka päättyy 30.11.2019. Minulla on Montgomeryt monista aikeista huolimatta edelleen lukematta, joten aion osallistua haasteeseen ja paikata tätä aukkoa sivistyksessäni ainakin yhden kirjan verran, mikä onkin vähimmäisvaatimus haasteeseen osallistumiseksi. Hauska sattuma on, että löysin ihan hiljattain vaihtopisteeltä ihanan vanhan painoksen yhdestä Runotyttö-kirjasta. Aionkin lukea haasteeseen ainakin ensimmäisen Runotyttö-kirjan, ja kuka ties pääsen myös vaihtopistelöytöni pariin.

6 kommenttia:

  1. Kivat haasteet olet valinnut. Myös tuo Seinäjoen kirjaston haaste on mielenkiintoinen. Ryhdyin insta-seuraajaksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää haasteet kyllä tuntuu hyviltä ja näitä voi vähän yhdistelläkin, niin ei tule liian kovaa urakkaa haastekirjojen lukemisen kanssa. :)

      Poista
  2. Luin juuri tuon kuvassasi näkyvän Runotyttö-kirjan ja ihana se on, edelleen. Todella viehättävän painoksen olet löytänyt. En olekaan nähnyt tuota kantta aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Jostain luin, että nämä Runotytöt olisivat aika synkkiä verrattuna Anna-kirjoihin. Tämän mun niteen kansi kuitenkin on aika pirtsakka, painos on vuodelta 1948 :)

      Poista
  3. Hyviä haasteita! En tiedä vielä itse aionko osallistua mihinkään.
    Kirjaisaa alkanutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus haasteet ovat enemmän kuin paikallaan, mutta aina ei jaksa. Kirjaisaa alkanutta vuotta sinullekin! :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.