tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tove Jansson: Tee työtä ja rakasta

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta
303 s., Tammi 2013
ulkoasu: Timo Numminen

Tuula Karjalaisen Tove Janssonista tekemä elämäkerta ehti minulla keväällä jo kertaalleen olla lainassa, mutta en tuolloin löytänyt aikaa siihen tutustua. Nyt pääsin siis käsiksi tähän kattavaan pakettiin Tove Janssonin elämästä, taiteesta ja urasta yleensäkin. Jansson on yksi suosikkikuvittajiani ja muumikirjat ovat tehneet minuun vaikutuksen, mutta muuten en ole liiemmin hänen tuotantoonsa tutustunut. Tästä kirjasta sain innostusta tutustua myös Janssonin aikuisille suuntaamaan tuotantoon, josta ainoastaan Kesäkirja on minulle tuttu.

Karjalaisen kokoama elämäkerta on kyllä aikamoisen tuhti annos Tove-tietoutta, mutta toisaalta se ei jätä aukkopaikkoja ja avoimia kysymyksiä. Tove Janssonin elämästä saa tietää kutakuinkin kaiken oleellisen, kun vain lukee tämän kirjan. Toisaalta mielestäni välillä paneudutaan hieman liiankin yksityiskohtaisesti esimerkiksi Janssonin seksuaaliseen suuntautumiseen sekä siitä etsitään ihan valtavasti viitteitä Janssonin taiteeseen ja kirjallisiin teoksiin. Teoksesta tulee hieman sellainen olo, että lesbous olisi määritellyt Janssonin elämää hyvinkin kokonaisvaltaisesti jokaisella osa-alueella, mikä ei varmaankaan voinut ainakaan elämäkerrassa esitetyissä määrin pitää paikkaansa.

Karjalaisen työ ansaitsee kuitenkin kiitosta, sillä hän on selkeästi paneutunut Janssonin elämään tarkasti. Hän käsittelee myös Janssonin taidetta ja kirjallista uraa tarkkaan, ja hän on analysoinut Janssonin tuotantoa huolellisesti niin kuvataiteen kuin kirjallisten töidenkin suhteen. Janssonin koko urasta jää lukijalle selkeä kokonaiskuva, jonka vaiheista löytyy kyllä kasapäin yhtymäkohtia Janssonin omiin elämänvaiheisiin. Ne osoittavat entistä konkreettisemmin, että Janssonin ura ei syntynyt tyhjästä, vaan taustalla oli todellisia tunteita ja tuiskuja.

Teosta on kuvitettu runsaasti Janssonin omin piirroksin ja maalauksin. On hienoa, että tekstissä analysoituja teoksia on tuotu lukijan silmien eteen, mutta hieman enempikään kuvitus ei olisi haitannut yhtään. Itse asiassa tuhtia tietopakettia olisi voinut hieman tasapainottaa vieläkin runsaampi kuvitus, sillä sen (lukijakohtainen) tarkastelu olisi voinut luoda vielä syvemmän mielikuvan Janssonista persoonana. Samalla lukija olisi saanut tilaa sulattaa lukemaansa, vaikka tietysti onnistuuhan se lukemista tauottamallakin.

Suosittelen tätä teosta kyllä kaikille Janssonin elämästä ja tuotannosta kiinnostuneille, mutta kannattaa silti ehkä tarkastella lukemaansa hieman kriittisessä valossa esimerkiksi tuon lesbous-asian suhteen. Karjalaisen työ on kuitenkin ansiokasta ja myös kielellisestä sujuvuudesta hän ansaitsee kiitoksensa.

♠♠♠♠

4 kommenttia:

  1. Heh, hassua, että sinä pidit tätä tuhtina, kun minusta tämä oli Boel Westinin kirjoittamaan teokseen verrattuna melko kevyt. Westinin kirja paneutuu vielä syvemmin Toveen ja hänen töihinsä.

    Tove käytti omaa elämäänsä hyvin vahvasti kaikissa töissään. Etenkin hänen kirjansa ovat osa melko elämänkerrallisia. Lesbous näkyy ja sen korostaminen saattaa johtua siitä, että se oli omaan aikaansa kuitenkin aika vallankumouksellista. No, minustakin kirja oli vähän siinä ja siinä, että pysyikö yksityiselämän ruotiminen vielä hyvän maun rajoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, en tiedä kykenisinkö selviytymään Westinin teoksesta ainakaan kovin pian tämän jälkeen!

      Kyllähän tässä kirjassa oli hyvin perusteltu se, miten Janssonin yksityiselämä näkyy hänen töissään. Mutta kuten kirjassakin todetaa, Jansson ei itse puhunut siitä erityisesti tai kommentoinut asiaa, joten Karjalainen nostaa sen ainakin siinä mielessä liikaa jalustalle.

      Poista
  2. "Tästä kirjasta sain innostusta tutustua myös Janssonin aikuisille suuntaamaan tuotantoon, josta ainoastaan Kesäkirja on minulle tuttu."

    Itse koin aika tavalla aikuisille suunnatuksi monien tunteman ja eri tavoin ymmärtämän Pappan och havet, Muumipappa ja meri. Voin sitä hyvinkin suositella!

    Kesäterveisin omat ajatuksensa siitä vasta julkaissut Slow Read:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu no, itselläkin on jäänyt tuo muuhun tuotantoon tutustuminen... :D Monta kertaa olen Janssonin teoksia pyöritellyt käsissäni, mutta aina on ollut jo niin paljon lukemistaan odottavia teoksia lainassa, että hyllyyn ovat Janssonit saaneet jäädä. :-) Muumipappa ja meri, samoin kuin oikeastaan kaikki muutkin muumikirjat, sopivat kyllä hyvin aikuisellekin lukijalle, sillä niissä on paljon tasoja. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.