Suomi sodissa 1939-1945: Suomen puolustusvoimien sotakuva-arkistot auki
271 s., Kustannus HD 2013
toim. Arto Pietilä
Keväällä 2013 sotakuva-arkistot avattiin kaikelle kansalle. Minäkin muistan kuinka yritin päästä kuvia katsomaan, mutta nettisivut olivat jo tukossa. Mielenkiinto jäi, mutta kaiken muun keskellä asia unohtui. Nyt kirjastossa käydessäni silmiini sattui yli 500 ennen julkaisematonta valokuvaa sisältävä teos Suomi sodissa 1939-1945.
Mielestäni tämä kuvateos oli hyvin mielenkiintoinen, kuvia olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan ja tarkkaan. Kuvatekstit täydensivät teosta, mutta todellisuudessa kuva itse kertoo puolestaan kaiken, tekstit vain antoivat viitekehyksen kuville. Jotkin kuvista pysähdyttivät, toiset yllättivät, välillä taas jäin vastauksia vaille: kuinka tuolle nuorelle sotilaalle kävi sodassa, miten kävi sivun 105 pariskunnalle, ketä nämä ihmiset ovat näissä kuvissa, miten jatkoi elämäänsä se, jonka koti pommitettiin? Paljon kysymyksiä, paljon ajattelemisen aihetta.
Olisin tahtonut enemmänkin nähdä kuvia tavallisista ihmisistä, työläisistä, arkisista ahertajista. Teoksessa oli etenkin alkuosassa minun makuuni aivan liian paljon (sota)herra sitä ja tätä edustamassa maataan. Nimettömiksi jäivät naiset, lapset ja rivisotilaat. Heidän kohtalonsa se minua kiinnostaa, sillä herroista on aina puhuttu ja puhutaan. Kokonaisuutena tämä oli kuitenkin hyvin antoista katselukokemus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.