maanantai 25. helmikuuta 2013

Kadonneet retkirahat

Anna Jansson: Kadonneet retkirahat - Emil Wern tutkii
kuvittanut Mimmi Tollerup
85 s., Gummerus 2011
alkup. Klasskassan 2010
suom. Sirkka-Liisa Sjöblom

Ajattelin tehdä tästä melko uudesta tulokkaasta lastenkirjallisuudessa jonkinlaisen pika-arvion. Meille kävi lasten- ja nuortenkirjastotyön kurssilla puhumassa kirjavinkkauksesta ja antamassa ohjeita Terhi Piikkilä Vaasan kaupunginkirjastosta. Samalla hän myös piti pari esimerkkivinkkausta, joista yksi oli tämä Anna Janssonin kadonneet retkirahat. Hän vinkkasi niin mahtavan innostavasti ja mielenkiintoa herättävästi, että en voinut kuin ihailla. Vinkin jälkeen olin ihan varma siitä, että tämä teos on pakko lukea, sillä niin kutkuttavasti hän jätti loppupäätelmän auki. Vautsi, olisinpa joskus itsekin yhtä hyvä! Mutta joo, nyt sitten luin tämän kirjan ja pidin tästä.

Emil Wern on viidesluokkalainen poika, joka tutkii erilaisia mystisiä tapauksia. Ymmärtääkseni tämä on ensimmäinen kirja, joka kertoo hänestä. Emil Wern on aikuisille suunnatuista dekkareista tutun Maria Wernin poika. Tämä kirja on kirjoitettu todellisella taidolla ja voi sanoa, että tämä on ihan oikea dekkari lapselle. Kirjan loppuun lisätty "Emilin sanasto" on mielestäni mainio ajatus, joka esittelee lukijalleen rikostutkinnan peruskäsitteitä alibista motiiviin.

Emilin luokka on kerännyt rahaa luokkaretkeä varten, mutta rahat katoavat yllättäen, sillä joku varastaa ne opettajanpöydän laatikosta. Kuka voisi viedä lasten retkirahat, joiden eteen he ovat tehneet kovasti töitä? Siitä Emil Wern päättää ottaa selvää. Pian pojalle valkenee, että epäiltyjä on vain muutama, ja sama kelmi näyttää vieneen rahaa myös muualta, ei vain heidän retkirahojaan.

Uskon, että moni poika ja tyttökin yhtä hyvin voi samaistua Emilin oikeamielisyyteen ja reippauteen sekä nauttii täysin siemauksin jännittävästä juonesta ja rikoksen ratkaisusta päähenkilön matkassa. Mielestäni tämä on vahva osoitus siitä, että laajasti arvostettu ruotsalainen lastenkirjallisuus ja dekkarikirjallisuus toimivat myös yhdistettynä. Lisäksi on mainio ajatus linkittää aikuisten dekkarien päähenkilö ja lasten dekkarien päähenkilö toisiinsa: se voi jopa tuoda perheisiin yhteisiä keskustelunaiheita tietyllä tasolla. En ole vielä tutustunut Janssonin aikuisten dekkareihin, mutta aion sen ehdottomasti tehdä. Lisäksi haluan lukea lisää näitä Emilistä kertovia kirjoja. Tietääkseni niitä on suomennettu ainakin kaksi tämän jälkeen. Suosittelen kokeilemaan jo ihan mielenkiinnosta!

♠♠♠♠

2 kommenttia:

  1. Nämä aiheet ovat hyviä lasten sekä nuorten kirjoissa :)
    (ja valitettavasti näitä tapahtuu)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, nämä aiheet todella ovat toimivia ja hyviä lasten ja nuorten kirjoissa. Näyttääkin mielestäni siltä, että kaikilla ikäryhmillä on kiinnostus "mysteerien" selvittämiseen ja niistä lukemiseen tai elokuvien katsomiseen. :)

      Poista

Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.