Kaari Utrio: Suomen naisen tie - Pirtistä parlamenttiin
308 s., Tammi 2006
Sain jo viime viikonlopuksi luettua Kaari Utrion mielenkiintoisen tietokirjan Suomen naisen tie - Pirtistä parlamenttiin, mutta vasta nyt minulle tuli tilaisuus blogata tästä. Valitsin tämän luettavaksi kulttuurihistorian esseetä varten, mutta minun on pakko tunnustaa, että sitä kirjoittaessani juttu ei todellakaan luistanut ja en oikein saanut tämän kirjan sisällöstä ajatuksia irti. Kyse ei ole siitä, että tämä kirja olisi epämielenkiintoinen tai tiedoiltaan puutteellinen saatika sitten huonosti kirjoitettu, jotenkin vain tuntuu, että tämä kirja oli hyvin raskas luettava.
Suomen naisen tie kattaa suomalaisten naisten vaiheita aina keskiajalta alkaen. Utrio on jakanut teoksen aihepiirin mukaisiin osiin Sielu ja mieli, Sääty ja työ, Malli ja tekijä sekä Suku ja perhe. Jokaisen aihepiirin hän käy läpi hyvin varhaisista vaiheista saakka, niin pitkältä aikaa kuin vain on mahdollista. Tiedollisesti tämä siis on hyvin kattava ja runsas, mutta samalla kovin raskas ja siinä riittää runsaasti omaksuttavaa.
Mielestäni tämä kirja on myös kirjoitettu hieman liian tietokirjamaisesti. Tämä teksti on hyvää kieltä, mutta se ei vain ota tuulta alleen ja vielä lukijaansa (no ainakaan minua) mukanaan eteenpäin. Tämän lukeminen otti aikaa, vaikka aihe kiinnostikin. Yksi haittapuoli tekstin suhteen on myös pieni fonttikoko ja tiheä teksti, jotka ovat aina omiaan lamaannuttamaan minut heti alkuunsa.
Yksi tämän kirjan parhaista puolista on runsas kuvitus, joka luo hyvin mielikuvia asioista sekä täydentää tekstiä. Ilman kuvitusta tämä kirja olisi aivan liian raskasta luettavaa, joten se tietyllä tavalla myös pelastaa tämän kirjan. Hyvä asia on myös tietolaatikot, jotka on upotettu varsinaisen tekstin rinnalle. Niistä löytyy tietoa merkittävistä edistysaskelista, pukeutumisesta, tavoista ja ajan merkkinaisista. Vaikka laatikot ovatkin hyvä ja mielenkiintoinen lisä tekstiin, on ne välillä asemoitu muuhun tekstiin nähden todella kehnosti, mikä häiristee minua paljon: pitää selata eestaas, jotta saa kaiken luetuksi.
Utrio tarkastelee asioita hyvin eri näkökulmista, mutta tietokirjailijan ote säilyy eikä hän lähde esittelemään omia teorioitaan. Tämä on siis hyvin ammattimaisesti kirjoitettu, mikä on kyllä tietokirjallisuudessa hyvä asia. Tästä näkee, että hän on tutkinut aihetta tarkasti ja huolella, sillä takeltelevuutta ja ristiriitoja ei ainakaan minun silmiini osunut.
Tällä kirjalla on siis hyvät ja huonot puolensa, kuten lähes kaikilla kirjoilla on. Minua harmittaa tämän kirjan kohdalla se, että pienillä asioilla (fonttikoon suurentaminen, tietolaatioiden asemointi) olisi teoksesta saatu heti raikkaampi ja selkeämpi kokonaisuus. Nyt mielenkiintoinen asia meinaa jäädä jalkoihin, kun pikkuseikat alkavat kasvaa suuriksi ja häiritä lukukokemusta. Suosittelen tätä teosta kumminkin kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita naisen aseman muutoksista ja naisten historiasta Suomessa.
♠♠♠
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttien sanavahvistus on käytössä roskapostin välttämiseksi.